Küsimus nr 3170

Jargo küsis (15. okt 2007)
Tere olen 17aastane poiss. Ja tahaks nõu küsida enda hammaste kohta ,et mida peaks tegema või kuhu peaks minema. Minu lugu on siis selline: Kui olin 13-14 aastane siis ma kukkusin rattaga(hammastega vastu lenksu nii et lõi vasakult esimese esihamba välja ja kaks hammast pooleks (paremalt esimese ja alt esimese vasaku). Niisiis läksin kohe arsti juurde ja nad ei osanud midagi erilist teha kuigi ma olin selle esi hamba ära kaotanud. See oli suht ammu niiet ma täpselt ka ei mäleta. Aga mind suunati siis edasi mingi tähtsama arsti juurde kes hakkas siis mu hambaid kokku lappima ja sain oma poolikud hambad kokku seejärel ja siis pandi mulle veel ka klambrid. Pidin igakord umbes 30 kilomeetrit arsti juurde sõitma... ja ma käisin pidevalt arsti juures kui ükshetk avastasin et minule märgitud ajal oli arstil puhkus ja sellest ajast peale pole ma selle arsti juures käinud ei mäletagi kaua umbes...
Igaljuhul ma kandsin neid klamberid edasi ilma arsti nõu küsimata. Ma ei julgenud klamberid ära ka võtta kartes et äkki lähevad kõik hambad paigast ära. Kui hakkasin käima kohaliku hambaarsti juures siis tema ütles et peaksin klambrid ära võtma, võtsin ära klambrid aga selle aja jooksul olid mul hambad kasvama hakanud ja klambrid ei lasknud neil kasvata (olin korra unustanud varem klamberid panna ja nad enam ei läinud suhu sellepärast ei tahtnud ma neid ära võtta) ja sellepärast mul lagunesid 2 ülemist hammast ka ära tagant paremalt viimane ja vasakult tagant eelviimane.
Aga need arstid, kes parandasid mu neid kahte hammast, mis olid klambrite kasutamise ajal katki läinud, mulle ei meeldinud, sest nad ajasid koguaeg juttu näiteks puurides jne... siis ma pole seal ka enam käinud. Ja nüüd on mul ette kasvanud mingi hammas selle ära tulnud hamba asemele, kuigi arstid ütlesid et sinna ei kasva enam hammast, et hammas on juurega ära tulnud. Ja see hammas on paigast ära ka kasvanud äkki peaks mingid klambrid või breketid panema? Igaljuhul tahaks kuulda teie arvamust minu loost ja äkki oskaksite mind kuhugi soovitada või nõu anda. Ja üks küsimus veel: kas minuvanune poiss saab veel tasuta hambaravi? Tänan.
Triin Jagomägi vastas (2007-10-23 10:05)
Pöörduma peaksid sa ortodondi vastuvõtule. Kuna kirjast ei lugenud välja elukohta, siis ortodonte leiad suurematest linnadest ja ortodontide nimekiri on üleval ka selles samas portaalis. Esmase konsultatsiooni eest kuni 19 aasta vanuseni tasub Haigekassa v.a visiiditasu. Juhul kui esihammas on puudu, siis on ortodontiline ravi ka kuni 19 aasta vanuseni Haigekassa tasuda. Juhul aga kui on kõik hambad olemas, siis enamjaolt tuleb ravi eest ise maksta. Kõik sõltub muidugi diagnoosist.
Triin Jagomägi Triin Jagomägi, ortodont

1987-1993 Tartu Ülikool, Arstiteaduskond, stomatoloogia eriala. 1993-1995 Kuopio Ülikool, International Institute for Oral Health, MSc in orthodontics. Alates 1996 Tartu Ülikool lastestomatoloogia assistent. SA TÜ Stomatoloogiakliinik arst-õppejõud.

Seotud asutustega:
· Meliva Tartu hambakliinik Riia 2, Tartu (Kvartali keskuse 3. korrusel), Tartumaa
· Tartu Ülikooli Kliinikumi Stomatoloogiakliinik L.Puusepa 1A (4.korrus), Tartu, Tartumaa