Küsimus nr 3058

Lia küsis (19. aug 2007)
Tere! Olen 39.a naine
Kirjutasin teile mõni kuu tagasi, kui mul eemaldati igemest kivi ja alalõuas tekkis probleem, peale seda, kuna suu ei läinud lahti rohkem kui 2 sõrme ja niimoodi oli see kuu aega, siis hakkas taanduma.
Nüüd on peale hambapesu on hambad hellad, et ei tahagi tihti pesta, sest see hell tunne kestab terve päeva-hambad on hellad ja tundlikud. Kui järgmine päev ei pese on nagu parem olla. Kusjuures kasutan tundlikele hammastele mõeldud hambaharja ja hambapastat. Ka lõualuu on nagu valus. Kui ma koputan kergelt igemete pihta (suu ümbert väljaspoolt) siis on hambad hellad, valusad ,täna oli vett juues hambad hellad. Olen mures, sest siiani ei ole hammastega probleeme olnud, ainult 2 auku, selle 39 aasta jooksul. Loodetavasti väljendasin ennast selgelt ja loodan, et väga hull asi ei ole.
Terje Altosaar vastas (2007-09-25 08:44)
Tere,
Oluline oleks et pöörduda spetsialisti poole, kes tegeleb paroprobleemidega (nt Tallinnas Dr. Lauri Vahtra, kes töötab CityMed'is)
Võimatu on kliinilise uuringuta eksimatult kommenteerida. Selge on, et peale tavalist igemeravi ei tohiks olla suu avanemine takistatud ja lõualuu valus.

Paljastunud hambajuurte tundlikkus võib olla tõesti kui igemed on taandunud. Kuna juure pind ei ole kaetud paksu ja tugeva emailiga, tundlikkus aja möödudes kaob. Oluline on iga päev pesta hambaid hambaharja ja hambavaheharjaga hoolimata, et hammas on valulikult tundlik.

Palun pöörduge spetsialisti poole.



Terje Altosaar Terje Altosaar, suuhügienist

Lõpetanud 2003 Helsingin Ammattinkorkeakoulun Sdati, 1995.a Helsingin IV Terveydenhuolto Oppilaitos. Täiendused ka Soomes, Rootsis, Saksamaal, Austrias jne. Töötanud suuhügienistina ja lektorina. Töötanud välja hambaarstiabide ja suuhügienistide kutseoskusnõuded. Hetkel töötab AS ODE Hambakliinik suuhügienistina. Projektimeeskonnas "Laste hammaste tervis"

Seotud asutustega:
· Dukan & Korrovits Hambaravi Kitsas 8, I korrus, Tartu, Tartumaa
· ODE AS Riia 11, Tartu, Tartumaa