Küsimus nr 3002

Ade küsis (19. mai 2007)
Minu 13.a. tütrega juhtus 17.mail õnnetus- alalõualuu lahtine murd. Luu purunes c 10 killuks ja on nüüd fikseeritud plaatide ja klambritega. Paljud hambad on puudu (vasakult ülevalt peaaegu kõik) ja ka juuri ei ole alles. Umbes kuu pärast peaks luu kokku kasvama ja siis peaksin pöörduma hambaarsti poole. Tahaksin nõu millistele proteeside kohta peaksin uurima, mida oleks mõtekas paigutada kasvava luu sisse? Terminoloogiat ei tunne. Kui suure väljaminekuga peaksin arvestama (puudu on 6 kuni 8 hammast) ma ei teagi täpsemalt. Palun abi
Reet Pallase vastas (2007-05-31 08:07)
Tere Ade!

Mõistan, et mure on suur.

Taolisel puhul tehakse kasvava luustikuga lapsele tavaliselt suust eemaldatav plastmassist protees, mis ei takista luude arengut. See protees võib maksta 2500-4000 krooni, kui proteesi vajavad nii üla- kui alalõug, siis kumbki niipalju. Usun, et antud juhul võiks Haigekassaga läbi rääkides saavutada eemaldatavate proteeside osalise või täieliku kompensatsiooni Haigekassa poolt. Muidu on hambaravi alla 19-aastastele, kuid proteesid üldjuhul minu teada selle alla ei käi.

Üksikuid murdunud hambaid on võimalik üles ehitada/toestada kroonidega, mille hinnaklassid on sõltuvalt materjalide valikust väga erinevad - plastmassist ajutise lahenduse võib saada 1000-1500 krooni eest, metallokeraamiline kroon e. metallkarkassi ja pealt portselaniga kaetud krooni ning täiskeraamiline kroon võib maksta 3000-6000 krooni. Kui hammas on väga lagunenud, tuleb krooni tuge otsida tihvtköntpanuse abil juure seest - peenike tihvt toetub juure sisse ja moodustab krooni alla köndi, millele siis omakorda kroon peale tehakse.

Kirjanduses on olnud andmeid ka implanteerimise kohta kasvavasse luusse. See aga sõltub puuduvate hammaste asukohast ja ei ole levinud praktika. Ma ei ole kindel, kas keegi seda ka Eestis on teinud. Küll aga võiks implantaatide kui kõige mugavama lahenduse peale mõelda, kui luu on kasvamise lõpetanud. Hetkel jääb ühe implantaadi hind koos krooniga u. 15-17000 krooni piirile.

Soovin Teie tütrele kiiret paranemist ja taastumist,
Reet Pallase
Reet Pallase Reet Pallase, hambaarst

Töötab Kliinik 32 hambaarstina, kelle valdkonnaks on hammaste ravi ja suukirurgia. Ta on lõpetanud Tartu Ülikooli arstiteaduskonna ja alustanud residentuuris spetsialiseerumist suu-, näo- ja lõualuudekirurgiks.

Seotud asutusega:
· Kliinik 32 Tornimäe 5, Tallinn

NB! Meie leht kasutab küpsiseid (cookies) veebiliikluse analüüsimiseks ning kasutajakogemuse parandamiseks. Jätkates veebilehe kasutamist, nõustud küpsiste salvestamisega sinu arvutisse.