Küsimus nr 2928

Anni küsis (10. apr 2007)
On selline juhtum, et ruumipuuduse tõttu tõmmati välja 2 hammast ülevalt ja 1 alt. Alustan oma probleemidega ülemisest hambareast. Oli ruumipuudus ja tekkisid kihvad. Niisiis tõmmati 2 hammast välja , üks läks kenasti paika, aga teine ei ole veel. Tõmbamisest möödas on u. aasta. Kas see peaks olema paika liikunud? Kui hambad välja tõmmatud, hakkasid kaks esihammast eri suundades liikuma ja tekkis hambavahe. Kas seda on võimalik likvideerida ainult breketitega? Alumisel hambal on nii, et hammas saaks kenasti paika liikuda, kui suu kinnipanemisel ülemine esihammas seda teed ei blokeeriks. Hammastega on mul üks igavene jama. Ise olen 13 aastat vana. Hambaast ütles, et ei tahaks mulle breketeid panna, sest suu läheb muidu mul väga laiaks, mul pidavat ilus kitsas suu olema. Ja ega ma ise ka ei tahaks väga hambaid, mis suu lahtitegemisel kohe välja hüppaksid ja takistaksid suu normaalselt kinnihoidmist. Mida ma peaksin siis tegema?
Ja milline vahe on keraamilistel ja tavalistel breketitel? Kui tuleb välja, et ma ei saagi breketeid pannes lehmanaeratust, siis ise eelistaksin keraamilisi, et mitte käia väljas nagu rauakolakas. Väga palju juttu seaostub küll välimusega , aga eks see olegi ju minu eas üsna tähtsal kohal.
Loodan , et saate aidata :)
Aitäh ,
Anni .
Triin Jagomägi vastas (2007-04-19 09:10)
Hambumusanomaalia korral vajab patsient reeglina ikka ortodontilist ravi. Kui tõmmatakse ainult hambaid ja mingit aparatuurset ravi ei järgne, siis hambad nihkuvad ise sinna poole kuhu nad saavad, aga see protsess ei ole juhitud ja paljudel juhtudel hambad ei nihku ideaalselt paika. Ilusa naeratuse saamiseks oleks vaja ikka ortodontilist ravi, eriti veel, kui saate ka ise aru, et üks hammas blokeerib teise liikumist. Erinevate breketite kohta saate lugeda varasemate küsimuste vastustest. Kuna hambaasrtid ei tea kõiki ortodontilise ravi peensusi, siis soovitan teil kindlasti oma hambumuse näitamiseks pöörduda ortodondi vastuvõtule, kes siis analüüsib teie hambumust ja saab rääkida ka kõikidest võimalikest ravivõimalustest.
Triin Jagomägi Triin Jagomägi, ortodont

1987-1993 Tartu Ülikool, Arstiteaduskond, stomatoloogia eriala. 1993-1995 Kuopio Ülikool, International Institute for Oral Health, MSc in orthodontics. Alates 1996 Tartu Ülikool lastestomatoloogia assistent. SA TÜ Stomatoloogiakliinik arst-õppejõud.

Seotud asutustega:
· Meliva Tartu hambakliinik Riia 2, Tartu (Kvartali keskuse 3. korrusel), Tartumaa
· Tartu Ülikooli Kliinikumi Stomatoloogiakliinik L.Puusepa 1A (4.korrus), Tartu, Tartumaa

NB! Meie leht kasutab küpsiseid (cookies) veebiliikluse analüüsimiseks ning kasutajakogemuse parandamiseks. Jätkates veebilehe kasutamist, nõustud küpsiste salvestamisega sinu arvutisse.