Küsimus nr 2878

Krista küsis (25. märts 2007)
Vabandan, et esitan juba teise küsimuse. Esimesele ei ole veel vastust saanud.
Olen paanikas oma 2 aastase lapse hammaste pärast. Paistab, et kaaries lihtsalt murrab iga päevaga tema hammastest läbi.
Käisime 2 nädalat tagasi hambaarstil ja peale seda on asi veel hullemaks läinud. Pandi floori lakki aga hambaid eelnevalt ei puhastatud. Kas see võib olla põhjus kaariese kiiremaks levikuks?
Lugesin internetist artikleid kaariese peatamiseks ja ärahoidmiseks. Palun Teie arvamust LGG ja xylitoli tõhususest. Leidsin meie apteegist sellised tooted nagu Xylisuu tabletid ja Gefilus plus piimhappebakteripreparaat. Lisaks veel xylitoliga närimiskumm. Lapsel pesen hambaid 2 korda päevas elektrilise hambaharjaga ja pastaks on First Teeth kus ka xylitol sees (fluorivaba). Magusast on ta praktiliselt nüüd ilma jäetud. Va. jogurt. Janu kustutab veega. Pidevat näksimist toidukordade vahel ei toimu. Panen ka uued aja hambaarstile aga järjekorrad on pikad ja hambad muudkui lagunevad.
Palun andke nõu!
Triin Kunsing vastas (2007-04-04 08:07)
Kindlasti ei kiirendanud hammaste fluorlakiga katmine ilma eelneva puhastuseta Teie lapsel kaariese arengut. Kui kaariesekolded e. augud on juba tekkinud, siis need vaikselt arenevadki aina suuremaks, lihtsalt ühel hetkel näeb neid juba ka tavainimene (mitte ainult hambaarst) ja see võib mõjuda ehmatavana.

LGG (Lactobacillus GG) sisaldavad tooted on kasulikud soolestiku mikrofloora parandamiseks ning kasutatakse neid kõhulahtisuse ja muude soolestiku haiguste korral. Suus neil mingit efekti pole.

Xylitol on suhkru asendusaine. Bakteritel ei ole võimalik sellest toota happeid, mis hambaemaili kahjustaksid. Lisaks öeldakse xylitolil olevat ka kaariese aktiivsust vähendav efekt kuna ta pärsib hambakatus elutsevate bakterite elutegevust. Et xylitoli kasulik efekt ka mõju avaldaks, tuleks seda tarbida kas nätsu või siis ka tableti kujul vähemalt 3 korda päevas. Kui lapsele Xylisuu tabletid meeldivad, võib talle neid anda peale söögikordi. Kui ta oskab juba ka nätsu närida, siis võib ka nätsu pakkuda.

Oluline on kindlasti pesta hambaid kaks korda päevas (nagu Te ka teete).

Väga tähtsad on toitumisharjumused. Ideaalne oleks kuus toidukorda päevas, millede vahel võib juua ainult vett. Peale söögikorda närida nätsu või ksülitooliga tabletti.


Triin Kunsing Triin Kunsing, hambaarst

Haridus: Tartu Ülikool 1995-2000, 2000 a. Stockholmi Karolinska Instituut. Töötab Tallinnas Kliinik 32-s hambaarstina, kus tegeleb eelkõige ravi- ja proteesitöödega

Seotud asutusega:
· Kliinik 32 Tornimäe 5, Tallinn