Küsimus nr 2870

Krista küsis (23. märts 2007)
Minu 2 aastasel tütrel on "lutipudelikaaries". Käisime hambaarstil ja seal pandi tema hammastele flouri lakki, mis pidavat hambaid tugevdama. Ühel esihamba keskel on üsna suur tume süvend. Alati kui ta naeratab, on see tume laik ilusasti näha. Öelge palun kas ma peaksin hambaarstile tagasi minema ja paluma, et nad selle täidisega kataksid? Kas kaariese kolde katmine nii väikesel esihambal aitab kaariese levikut pidurdada või on sellel ainult esteetiline tulemus? Hambaarst küll ütles, et tal ei ole veel hammastelt midagi puhastada e. ravida peale flouri laki panemise. Lugedes viimaseid uudiseid fluori kasulikkusest ei ole ma sellise ravimeetodi kasulikkuses enam kindel.
Marek Vink vastas (2007-03-26 12:55)
Kõige tähtsam, et saaks kõrvaldatud kaariese põhjustajad. Ehk siis eelkõige toitumisharjumused hammastele tervislikuks. Kahe aastasel lapsel tähendaks see siis umbes kuut toidukorda, mille vahepeal puutuksid hambad kokku janu kustutamiseks vajaliku veega.
Tõenäoliselt ei õnnestugi hambaarstil nii väikse lapsega midagi muid protseduure teha, kui hammastele lakki panna. Kindlasti on flluoriidlakist veidi abi, kuid kõige tähtsam on, et lapsevanem saaks kontrolli alla lapse toitumisharjumused.
Marek Vink Marek Vink, hambaarst

Haridus: Tartu Ülikool 1989-1992, Helsingi Ülikool 1992-1995. Tartu Ülikooli õppejõud 1997-2005. Hetkel hambaarst Al Mare Hambakliinikus. Hambaarstide Liidu president

Seotud asutustega:
· Meliva Al Mare hambakliinik Vabaõhumuuseumi tee 2A, Tallinn
· Meliva KW hambakliinik Pärnu mnt 22-2, Tallinn