Küsimus nr 2854

Janne küsis (16. märts 2007)
Tervitused!
Mul on selline segane küsimus: Minu hambad on õnnetuse tagajärjel saanud kannatada ja ühe esihamba juur on nn kihva poolt ära lõigatud. Nüüd tahetakse see kihv esimeseks hambaks tuua. Küsimus olekski siis selline, et kas breketite kaar peab minema kaarjana, või saab seda ka paigutada kohati hambale, mis on teistest hammastest palju rohkem üleval pool.
Segane juhtum ja küsimus, aga ma loodan, et suudate aidata (:
Ettetänades.
Triin Jagomägi vastas (2007-03-19 12:21)
Reeglina asetatakse breketid kogu hambakaarele. Breketitega koos kasutatakse metallkaari, mille järgi hambad ja hambakaared oma kuju võtavad. Tänapäevastel kaartel on kujumälu ja nad on juba toodetud kujuga, mis annab vajalikud omadused edasi ka hambakaartele. Alustuskaared on nii pehmed et enamustel juhtudel õnnestub see ligeerida kõikide breketite külge, ka nende külge, mis on hambakaarest väljas. Mõningatel juhtudel kasutatakse ka kirjeldatust natuke erinevaid süsteeme, kõik sõltub konkreetsest juhtumist.
Triin Jagomägi Triin Jagomägi, ortodont

1987-1993 Tartu Ülikool, Arstiteaduskond, stomatoloogia eriala. 1993-1995 Kuopio Ülikool, International Institute for Oral Health, MSc in orthodontics. Alates 1996 Tartu Ülikool lastestomatoloogia assistent. SA TÜ Stomatoloogiakliinik arst-õppejõud.

Seotud asutustega:
· Meliva Tartu hambakliinik Riia 2, Tartu (Kvartali keskuse 3. korrusel), Tartumaa
· Tartu Ülikooli Kliinikumi Stomatoloogiakliinik L.Puusepa 1A (4.korrus), Tartu, Tartumaa