Küsimus nr 2851

Krista küsis (14. märts 2007)
Tere.
Minu 2 aastasel tütrel on lutipudelikaaries, mis ei ole veel kaugele arenenud. Käisime hambaarstil ja seal pandi laigukestele flouri lakki peale. Sama protseduuri tuleb meil korrata 3 kuu pärast.
Pesen kodus lapsel 2 korda päevas hambaid chicco flouri sisaldava hambapastaga. Peale magusa söömist lasen tal puhast vett juua. Magusaid jooke annan väga harva. Lutipudelit pole ta kordagi saanud. Küll aga rinnapiima väga tihedalt.
Kas on võimalik veel midagi ära teha, et kaariest pidurdada? Kuulsin täna oma perearstilt segaselt kaltsiumi sisaldavast vahust, mida võib piimahammastele iga päev panna ja mis tugevdab hambaid. Kas oskate selle kohta infot anda?
Kas kaariesest võib ka õige käitumise korral vabaneda?
Ma ei taha leppida teadmisega, et midagi ei saa ära teha.
Aitäh vastuse eest!
Reet Pallase vastas (2007-03-29 09:09)
Hambakaariesest päriselt vabaneda praegusel hetkel kahjuks enam võimalik ei ole, kuna mikroobid, kes hambakaariest tekitavad, on lapse suus juba olemas. Küll aga on võimalik pidurdada hambakaariese arengut ja vältida uute aukude teket.

Selleks on olulised:

1) Õige hügieen (selles vanuses hammaste pesu 2 x päevas nagu te ka kirjutasite)

2) Õiged toitumisharjumused (liiga tihti süües on mikroobidel pidevalt süsivesikutest substantsi, millest produtseerida happeid, mille tulemusena hambaemail muutub pehmemaks, kaotab mineraale ja hambaaukudel on võimalik areneda. Hambad vajavad ka nö remineralisatsiooniaega, mil tekkiv sülg neutraliseerib suu pH ja mineraalained saavad taas liikuda hambaemaili. Suu pH neutraliseerub u. 30 minuti jooksul)

3) Hambaarsti kontroll vähemalt iga 6 kuu tagant

Kaltsiumi sisaldav vaht võib omada hammastele vähest tugevdavat mõju, aga julgen arvata, et see ei ole tõesti eriti märkimisväärne. Kasulikumaks võib küll osutuda fluorlakk, kuna fluor soodustabki kaltsiumi ladestumist hamba kõvakudedesse.
Reet Pallase Reet Pallase, hambaarst

Töötab Kliinik 32 hambaarstina, kelle valdkonnaks on hammaste ravi ja suukirurgia. Ta on lõpetanud Tartu Ülikooli arstiteaduskonna ja alustanud residentuuris spetsialiseerumist suu-, näo- ja lõualuudekirurgiks.

Seotud asutusega:
· Kliinik 32 Tornimäe 5, Tallinn

NB! Meie leht kasutab küpsiseid (cookies) veebiliikluse analüüsimiseks ning kasutajakogemuse parandamiseks. Jätkates veebilehe kasutamist, nõustud küpsiste salvestamisega sinu arvutisse.