Küsimus nr 2787

Mari küsis (14. veebr 2007)
Minul on selline mure, nimelt esihambad on kõik plombeeritud (mõned aastad tagasi). Ühel hambal moodustab hambast poole plomm. Olen aastaid hambaravil käinud, auke hetkel ei ole, aga naeratada ka ei julge. Kas esihammastele tasuks laminaadid panna? Eelmisel aastal üks arst ei soovitanud, ütles, et oma hammas on ikka kõige parem, kuid mu naeratus on ju lausa kohutav.
Kas laminaat ühele hambale on tõesti 4000.- või saab ka soodustusi kusagil? Olen nimelt Tartust.
Ivo Ost vastas (2007-02-15 08:26)
Laminaatide hinda ja asetamise võimalust tuleks uurida konkreetsest hambaraviasutusest, kuhu soov minna, kuna hinnad võivad mõnevõrra erineda. Paljud ei tee üldse laminaate, mis on kahjuks suht "kosmeetiline" ja mitte kõige tugevam ja kaua kestvam lahendus. Kuid samas kes vilunud neid tegema ja teeb palju oskab paremini soovitada ja seletada nende eeliseid ja puudusi.
Samas raske interneti teel otsustada kas sinna ikka laminaat on parim lahendus. Kui pool hambast täidis on võib olla juba mõtekas teha sellele hambale kroon või köntpanus ja kroon (Metallokeraamika Zirconia jne), saab ehk tugevama lahenduse, mis kestab kauem.
Arvamusi on erinevaid, tasuks uurida erinevate arstide käest mida keegi arvab ja pakub teha. Kindlasti pole oma hammas kõige parem/tugevam/ilusam, kui ta koosneb väga suurest täidisest (üle poole hamba).
Ivo Ost Ivo Ost, hambaarst

Töökoht: Stomms OÜ, Punane 14A-312. Erialased huvid: implantoloogia, proteesimine, kirurgia, ravi.

Seotud asutustega:
· Lumi Dental (Postimaja Hambakliinik) Narva mnt 1, Tallinn
· Stomms OÜ Punane 14A, kab. 312 (3. korrus), Tallinn