Küsimus nr 2769

Kadri küsis (7. veebr 2007)
"Enamasti pöördub hambaravifoobik hambaarsti poole alles viimases hädas, sageli siis kui valu ei lase enam elada. Foobik on enamasti teadlik, et hambaravihirm on põhjendamatu, kuid samas ei suuda ta ka mingit muudatust oma mõttemaailmas läbi viia. Foobilisest situatsioonist saadud paanikahäirega kaasnevad südame puperdamine, haiglane tunne, nohusus, minestamiseelne tunne. Selle tulemusel võib foobiline patsient olla neist paanikasümptomitest veelgi enam häiritud, millele võib järgneda minestamine või kontrollimatu värisemine. Sageli kaasneb foobilisel patsiendil ka mingi valehäbi arsti ees"

Lugedes seda sain aru et ma olen tõeline hambaravifoobik! Elan võrus mul oli vägahea hambaarst kes kahjuks lahkus :( Nüüd olen 5-6 hambaarsti läbi käinud ja igakord olen sõimata saanud või on öeldud kuidagi halvasti kuna hirm on nii suur, nt : "kui järgmine kord tuled siis tuimestame sul pool nägu ära sis sa ei vingu."
Ma ei oska midagi ette ka võtta, sest siiamaani ei usu ükski arst et mu hirm võib olla nii suur. "Tühine pabistamine", ütlevad nemad. Aga mis ma peaks tegema ?
Olen juba 18 aga hambaarsti juures käimine võtab nuttma .
Triin Kunsing vastas (2007-02-13 08:06)
Tere,

Selles ei ole midagi imelikku kui mõni inimene tõesti tohutult hambaarsti kardab. Et hirmudest üle saada, tuleks leida arst, keda Te usaldate ja kes suudab Teie hirmu hambaarsti ees ka aktsepteerida. Kindlasti on abiks kui Te juba aega kokku leppides arsti oma tohutust hirmust teavitate, et ta saaks Teie jaoks rohkem aega varuda.
Võimalik on kasutada ka rahustava toimega tablette, mis võetakse sisse pool tundi enne ravi algusaega. Need muudavad inimese ükskõiksemaks temaga toimuva suhtes. Need on retseptiravimid ning neid saab määrata Teile vaid Teie hambaarst juhul kui Te neid tõesti vajate.
Ega ei jää muud üle kui jätkata Teid ja Teie hirme aktsepteeriva hambaarsti otsinguid. Soovin edu!

Triin Kunsing Triin Kunsing, hambaarst

Haridus: Tartu Ülikool 1995-2000, 2000 a. Stockholmi Karolinska Instituut. Töötab Tallinnas Kliinik 32-s hambaarstina, kus tegeleb eelkõige ravi- ja proteesitöödega

Seotud asutusega:
· Kliinik 32 Tornimäe 5, Tallinn

NB! Meie leht kasutab küpsiseid (cookies) veebiliikluse analüüsimiseks ning kasutajakogemuse parandamiseks. Jätkates veebilehe kasutamist, nõustud küpsiste salvestamisega sinu arvutisse.