Küsimus nr 2732

Triin küsis (26. jaan 2007)
Tere!
Plaanin ette võtta ulatuslikuma esteetilise hambaravi. Olen ka lugenud siinseid vastuseid, kuid kõike ennast huvitavat ei leidnud.

Hammaste seisukord on kehv. Ülemised esimesed 4 on põhiliselt plommist, 8 a. tagasi lihviti esikülg maha ja pandi valguskõvanev täidis. Nüüdseks lagunenud ja mitmekordselt parandatud. Üks välja suretatud. Suretatud hamba kohta ütles hambaarst, et ilmselt tuleb juurekanalisse uus tihvt(??) panna ja sinna peale kroon, kuna hammas nõrk ja võib murduda.
Alumised 4 natuke puseriti ja plommitud kõik. Põhimõtteliselt oma hammast minimaalselt järgi, eriti üleval.
Ülejäänud on ka kõik plommitud ja väga tumedad ning teeb muret, et hammaste alumisel küljel igeme juurest on pruun, ei kujuta ette, kas see on hambakivi? Hambaarsti juures pole kunagi seda probleemiks peetud ja ise ei oska vajalikku ravi määrata.

Olen aru saanud, et minule kroonid(alumistele ja ülemistele 4-le) on parim valik. Kuna teha on palju ja üleliia raha pole, siis olen mõelnud metallikeraamilistele, mis ilmselt odavaim variant. Kuid kuna soov on ikkagi ilusat loomulikku valget tulemust saada, kas on ülemistele metalloker. soovitav?
Kas on võimalik valida ülemistele(mis rohkem välja paistavad) täiskeraamika ja alumistele metallo., selles mõttes, et kas jääb ühtlane ja erinevused silma ei paista?

Ning küsimus ka nende hammaste kohta, mis siis kroonide alla ei lähe. Kuna kõik ikkagi plommitud, milline oleks Teie soovitus, et saada ühtlast valget tulemust? Üks variant kidlasti keemiline valgendamine, kuid plommidega?
Ja mida ette võtta nende alt tumepruunide hammastega?

Ma loodan, et ei küsinud liiga palju küsimusi ja saan vastuse.
Olen arvestanud hambaraviks 40000.- krooni. Oleks see reaalne summa, et minu seisukorras hambad esteetiliselt korda saada.

Tänan ette:)
Marek Vink vastas (2007-01-30 08:04)
Suuõõne seisundit tuleks vaadata tervikuna. Kui välja jäävad selgitamata ja kõrvaldamata haiguse põhjused ning tähelepanu pöörata ainult esihammaste kosmeetilisele väljanägemisele, ei pruugi lahendus olla jäätkusuutlik. Näiteks kui purihambad ei saa mälumiskoormusega hakkama, siis murduvad ülekoormuse tulemusel uued esteetilised esihambad...
Kui ravi eelarve on teada, siis tuleks pöörduda konkreetse raviplaani saamiseks konkreetse(te) hambaarsti(de) poole. Ja siis teha valik kõige optimaalsema raviskeemi kasuks, kus arvestataks tervet hammaskonda...

Vastates konkreetsetele küsimustele: pole õigustatud kartus, et ülemistele hammastele valmistatavd metallokeraamilised kroonid pole esteetilised. Tume viirg hambakaelal võib olla näiteks peetunud kaaries (mis ravi ei vaja) või lihtsalt pigment, mida on hambapinnalt võimalik puhastada/poleerida. Suurte täidisetega hambaid pole mõtet valgendada. Tavaliselt on silmahambad veidi tumedamad (ja samas suhteliselt terved), siis on mõistlik uute heledamate esihammastega kontrasti vähendamiseks ainult neid valgendada.
Marek Vink Marek Vink, hambaarst

Haridus: Tartu Ülikool 1989-1992, Helsingi Ülikool 1992-1995. Tartu Ülikooli õppejõud 1997-2005. Hetkel hambaarst Al Mare Hambakliinikus. Hambaarstide Liidu president

Seotud asutustega:
· Meliva Al Mare hambakliinik Vabaõhumuuseumi tee 2A, Tallinn
· Meliva KW hambakliinik Pärnu mnt 22-2, Tallinn

NB! Meie leht kasutab küpsiseid (cookies) veebiliikluse analüüsimiseks ning kasutajakogemuse parandamiseks. Jätkates veebilehe kasutamist, nõustud küpsiste salvestamisega sinu arvutisse.