Küsimus nr 2709

Hans küsis (9. dets 2006)
Tere! Muret valmistab ülevalt kuues ehk eelviimane hammas. Jätsin oma hooletuse tõttu juureravi tükk aega tagasi pooleli, ajutine plomm kukkus hambast välja. Nüüd aga murdus välimine pool hambast peaaegu igemeni ära. Kas sellises seisus hambaga (kui ei ole valu ega muid probleeme) võib arsti juurde minekuga paar nädalat viivitada või võib see tekitada põletikku või muid komplikatsioone?
Kas igemeni äramurdunud hammast on võimalik välja tõmmata või on selle eemaldamiseks vaja keerukamat operatsiooni?
Suur tänu vastuse eest!
Reet Pallase vastas (2006-12-27 10:09)
Sellises seisus hambaga on kindlasti kõige mõistlikum hambaarsti juurde minna niipea kui võimalik. Aga "niipea kui võimalik" hakkas kehtima tegelikult sellest hetkest, kui täidis välja tuli. Sellest, et hamba külg nüüd ära murdus, juurekanalite jaoks tõenäoliselt midagi enam oluliselt ei muutunud. Lahtistest juurekanalitest on mikroobid jõudnud juuretippu juba ammu ja Teil on suure tõenäosusega krooniline juuretipu põletik e. krooniline apikaalne periodontiit. Põletik võib ägeneda ja põhjustada nii paistetust kui ka valu, tekkida võib äge mädane põletik, mis aga iseenesest on peapiirkonnas juba ohtlikum asi.

Igemeni ära murdunud hammas ei vaja eemaldamiseks operatsiooni vaid tõmmatakse lihtsalt välja. Aga eemaldamise näidustuste üle otsustab juba Teie hambaarst.
Reet Pallase Reet Pallase, hambaarst

Töötab Kliinik 32 hambaarstina, kelle valdkonnaks on hammaste ravi ja suukirurgia. Ta on lõpetanud Tartu Ülikooli arstiteaduskonna ja alustanud residentuuris spetsialiseerumist suu-, näo- ja lõualuudekirurgiks.

Seotud asutusega:
· Kliinik 32 Tornimäe 5, Tallinn

NB! Meie leht kasutab küpsiseid (cookies) veebiliikluse analüüsimiseks ning kasutajakogemuse parandamiseks. Jätkates veebilehe kasutamist, nõustud küpsiste salvestamisega sinu arvutisse.