Küsimus nr 2704

Kristi küsis (8. dets 2006)
Tere

Mida arvate sellisest tootest?
http://teethgap.com
ja kas Eestis ka midagi analoogset müüakse?

Minu probleem on selles, et esihammastel on vahed (1-2mm). Mul olid ka 2 aastat breketid ja 3 aastat traat kleebitud hammaste taha. Kuid umbes 9 kuud tagasi tuli traat ära ja tänaseks on hambad suhteliselt samasugused kui enne breketite paigaldamist. Breketeid uuesti panna ei tahaks, seega otsin alternatiivseid võimalusi. Näiteks nii hambad uuesti kokku saada ja siis uuesti traat hammaste taha kleepida ja see kord jäädavalt.

Suur tänu kui leiate aega vastata
Triin Jagomägi vastas (2006-12-11 13:01)
Sarnast süsteemi on ortodontias tihti kasutatud, aga see on ka ohtlik. Nimelt on juhuseid, kus kummirõngas ümber hammaste nihkub paigast ja liigub mööda hamba juuri alla poole igeme all, hävitades kogu hamba kinnituskoe, mis enam uuesti tagasi ei kasva ja hammas tuleb eemaldada. Nimelt kui kaks esihammast kokku köita, siis moodustavad nad nagu koonuse, s.o kroonid ja lõikeservad oleksid kõige laiem osa ja hammaste juuretipud- kõige kitsam osa. Pingul kummirõngal on aga lihtsam liikuda kitsama osa suunas. Ilma korralike stopperiteta on oht hammastele väga suur. Varem harrastati Eestis sellist kummirõngaga vahede sulgemist palju, aga paraku on olnud paar väga kurba juhtu, mil patsient on kaotanud oma esihambad ning seda meetodit me ei soovita.
Diasteemiga, mis on suletud täiskasvanuna on alati nii, et kui reteiner lahti läheb, tuleb diasteem tagasi. Diasteemi sulgemiseks piisab mõne hambumuse puhul ka kahest breketist lühiajaliselt ja siis saab reteineri uuesti kleepida. Kui hammaste laiused seda lubavad, siis saab diasteemi maskeerida ka täidistega ning siis ei pea ka reteinerit kandma.
Triin Jagomägi Triin Jagomägi, ortodont

1987-1993 Tartu Ülikool, Arstiteaduskond, stomatoloogia eriala. 1993-1995 Kuopio Ülikool, International Institute for Oral Health, MSc in orthodontics. Alates 1996 Tartu Ülikool lastestomatoloogia assistent. SA TÜ Stomatoloogiakliinik arst-õppejõud.

Seotud asutustega:
· Meliva Tartu hambakliinik Riia 2, Tartu (Kvartali keskuse 3. korrusel), Tartumaa
· Tartu Ülikooli Kliinikumi Stomatoloogiakliinik L.Puusepa 1A (4.korrus), Tartu, Tartumaa

NB! Meie leht kasutab küpsiseid (cookies) veebiliikluse analüüsimiseks ning kasutajakogemuse parandamiseks. Jätkates veebilehe kasutamist, nõustud küpsiste salvestamisega sinu arvutisse.