Küsimus nr 2698

Ivar küsis (5. dets 2006)
Mul pandi natukese aja eest breketid ja koos nendega anti kaasa mingid imelikud plastikust (nagu kassi vurrud) jubinad. Kas nendega puhastatakse hambaid? Mul läks meelest, mis arst rääkis.
Triin Jagomägi vastas (2006-12-07 08:10)
Sellise abstraktse kirjelduse peale on täpselt vastata võimatu, sest "kassi vurrude" moodi asju on ortodontias palju.
On olemas selline spetsiaalne hambaniit, mis keskelt on paksem ja sellega on hea hambavahesid puhastada. Plastikust on veel spetsiaalsed kaitsed, mis asetatakse breketite peale, et need alguses ei hõõru. Siis antakse kaasa veel vaha, see on küll natuke pehmemate pulkadena ja seda pannakse hõõruvate või torkivate otste peale. Siis on võimalik kaasa anda veel spetsiaalset breketite puhastamiseks mõeldud hambaharjasid, mis on kujult sirgemad ja peenemad kui tavaharjad.
Teatud ravietapis antakse kaasa ka kummisikutid, aga need on pigem ümmargused ja elastsed kummirõngad ja nende kasutamist näitab arst kindlasti eelnevalt.
Variante on palju ja te võite ju alati oma arstile helistada ja üle küsida, et mida ja milleks kaasa anti.
Triin Jagomägi Triin Jagomägi, ortodont

1987-1993 Tartu Ülikool, Arstiteaduskond, stomatoloogia eriala. 1993-1995 Kuopio Ülikool, International Institute for Oral Health, MSc in orthodontics. Alates 1996 Tartu Ülikool lastestomatoloogia assistent. SA TÜ Stomatoloogiakliinik arst-õppejõud.

Seotud asutustega:
· Meliva Tartu hambakliinik Riia 2, Tartu (Kvartali keskuse 3. korrusel), Tartumaa
· Tartu Ülikooli Kliinikumi Stomatoloogiakliinik L.Puusepa 1A (4.korrus), Tartu, Tartumaa

NB! Meie leht kasutab küpsiseid (cookies) veebiliikluse analüüsimiseks ning kasutajakogemuse parandamiseks. Jätkates veebilehe kasutamist, nõustud küpsiste salvestamisega sinu arvutisse.