Küsimus nr 2626

Elo küsis (9. nov 2006)
Tere,
mul on selline küsimus, umbes 13 aastat tagasi kukkusin ma katki esihamba. Peale seda pandi mu hambale peale protees hammas ehk siis nagu uus hammas. Vana hammas lihviti väga väikeseks, kuid juba siis öeldi et tulevikus on võimalik hammas uuesti üles kasvatada. Aastatega on see proteesi ja oma hamba igeme äär muutunud koledakse ja tekkis mõte minna ja lasta hammas üles kasvatada. Kas selline asi on üldse võimalik ja kui on siis kus seda teha saab ja mis see maksab.
Samas on ka kohe veel üks küsimus, et kas nad siis teevad korda ka kõrval hambad, mille vale hammas on ära rikkunud.
Suured tänud vastuse eest
Reet Pallase vastas (2006-11-20 09:14)
Tõenäoliselt on Teie hambale asetatud kroon, mis 13 aasta möödudes ei ole enam esteetilise välimusega. Kirja teel sellise hamba olukorda hinnata on aga praktiliselt võimatu, seetõttu soovitan igal juhul minna hambaarsti juurde, et teha kindlaks, milliseid lahendusi on tegelikkuses võimalik kasutada.

Kui hamba igemeäärne serv on inetu, võib kaaluda uue krooni tegemise võimalust. Hammas lihvitakse sel puhul veidi igeme alla ulatuvalt, et varjata tumedaks muutunud hambajuurt. Taoline kroon võib maksta 3500-4500 krooni, lisaks võib osutuda vajalikuks kaariese ravi, juureravi, tihvtkõntpanus (krooni toestus juure seest, kui hambakrooni on liiga vähe järel). See eeldab aga, et hammas on piisavalt tugev ja perspektiivikas selliste tööde jaoks.

Kui tumedus igemeservas osutub hambakaarieseks ja hammas on krooni all ulatuslikult lagunenud, võib lõpuks vajalikuks osutuda vana juure eemaldamine implantatsioon e. kunstjuure istutamine luusse ja sellele krooni ehitamine. See võim maksma minna suurusjärgus u. 16 000 krooni.

Seda kõike saab aga selgitada hambaarst pärast hammaste nägemist.

Reet Pallase Reet Pallase, hambaarst

Töötab Kliinik 32 hambaarstina, kelle valdkonnaks on hammaste ravi ja suukirurgia. Ta on lõpetanud Tartu Ülikooli arstiteaduskonna ja alustanud residentuuris spetsialiseerumist suu-, näo- ja lõualuudekirurgiks.

Seotud asutusega:
· Kliinik 32 Tornimäe 5, Tallinn

NB! Meie leht kasutab küpsiseid (cookies) veebiliikluse analüüsimiseks ning kasutajakogemuse parandamiseks. Jätkates veebilehe kasutamist, nõustud küpsiste salvestamisega sinu arvutisse.