Küsimus nr 2621

Mari küsis (8. nov 2006)
Tere!

Olen juba 6 aastat käinud ühe hambaarsti juures, kelle juurde on väga suur tung ja kellel pea kunagi pole aega mu lisaküsimustele vastata. Nende 6 aasta jooksul on mulle tehtud 4 hamba juurekanali ravi - korduvalt, 2 operatsiooni 1. korral oli instrument igemesse jäetud) ja tõmmatud välja 2 hammast.
Viimane ekstraktsioon toimus üleeile. Tegemist oli surnud hambaga (alt paremalt 6. ) mille juurekanali ravi ajal - 2000 ja 2001- kannatasin koledat valu, mis kiirgas ka südamesse ja kõrva. Nüüd, mil sellest hambast tuli tükk ära, selgus, et juured on katki ja ei aita enam muu kui väljatõmbamine. Kui arst oli hamba välja tõmmanud, teatas ta, et hambal olid mädakotid all.
Järgisel päeval "kontrolli" minnes teatati, et mul on murdunud ka lõualuu; mõra ulatuvat otsapidi luuüdisse...
"Ravi" variantideks pakuti kas tamponeerimine või nn."ära unustamine - küll kasvab ise kinni... Seda viimast juhul, kui hammas enam väga ei valuta. Haava puhastati ja pandi nn. luuainet sisse, mis soodustavat kinnikasvamist.

Minu küsimuseks on: Millest võis selline luumõra tekkida? Kas see võis juhtuda tarkusehamba või siis tollesama haige hamba väljatõmbamisel ( tarkusehammas asus küll vasakul pool) või võis seda põhjustada näiteks stressist tingitud bruksism? Muud traumat (spordi vms) pole olnud. Või oli juurealune põletik nii ulatuslik, et soodustas luu "lagunemist".

Kuna juba enne hambakillu äramurdumist ja ekstraktsiooni valutasid (undasid) kõrvad, tuikas oimukoht ja paistes olid lõualuulaused mandlid (võin siinkohal ka eksida) ning kõrvavalu ei ole kadunud, ei tea ma õieti, kelle poole pöörduda.
Kas oleks abi arsti vahetamisest, et kuulda teisest arvamust?
Kas mul on lootust paranemisele?

Siiralt tänades, Mari
Timo Paberit vastas (2006-11-11 11:35)
Eks erinevaid probleeme võib ikka tekkida ning hambaarstid on enamasti siiski orienteeritud patsientide aitamisele. Keegi ei soovi meelega komplikatsioone põhjustada. Kuna küsimus on niivõrd segaselt esitatud, siis ei oska ma ka eriti konkreetset vastust anda. Interneti teel saame vaid nõustada üldküsimustes ja anda mingit suunavat nõu, kuid paraku ei saa vaid selle kirjelduse põhjal määrata diagnoosi või ravi. Kindlasti on võimalik pöörduda teise kolleegi poole hinnangu saamiseks. Mõnel juhul on see isegi väga kasulik ja annab uusi ideid!
Timo Paberit Timo Paberit, hambaarst

1999-2000 EHÜL president. Lõpetas TÜ hambaarstina 2001. Töötab Tallinnas Merimetsa hambakliinikus ja Viru hambakliinikus ning Cardens hambakliinikus Tartus

Seotud asutustega:
· Cardens OÜ Jaani 20, Tartu, Tartumaa
· Kesklinna Hambakliinik OÜ Lai 10, Pärnu, Pärnumaa
· Kreutzwaldi Hambakliinik Kreutzwaldi 3, Tallinn
· Lasnamäe Hambakliinik OÜ Tähesaju 14, Tallinn
· Viru Implantoloogia Narva mnt.1, Tallinn

NB! Meie leht kasutab küpsiseid (cookies) veebiliikluse analüüsimiseks ning kasutajakogemuse parandamiseks. Jätkates veebilehe kasutamist, nõustud küpsiste salvestamisega sinu arvutisse.