Küsimus nr 2619

Liina küsis (7. nov 2006)
Tere!
Olen 25aastane naisterahvas. Mul on ühe hambaga keeruline probleem. Mu oma hambaarst ütles et muud võimalust pole, kui väljatõmbamine. Võtsin natuke mõtlemisaega ja tahaksin konsulteerida ka teiste spetsialistidega. Sest olen kuulnud et tänapäeval ei tõmmata enam hambaid välja, põhjusel et ei saa ravida. Probleem selline: Alt tagant eelviimane hammas(tarkusehambaid pole mul lõikunud), mis on kunagi parandatud, ning juurekanalid täidetud. Kuid panoraampildilt on näha et juurekanalid pole lõpuni täidetud millegipärast, ning ühe kanali all on väike põletik. Juurekanalist minevat mingi käiguke igemeni.(mu oma hambarsti sõnul siis, pildilt seda näha pole). Ja kui ma söön näiteks tailiha, jääb mul see hambavahesse ja umbes veerand tunniga on mul kohutav igemevalu, mis ei lakka enne kui ma olen toidutükid sealt kätte saanud, ning siis kulub veel igeme rahunemisele paar tundi. Igeme põletikku mul samuti polevat, mu oma hambaarsti sõnul. Selline valu pole normaalne, sest ka mujale hambavahesse jääb toit, kuid sellist valu ei järgne.Toonitan, et valutab ige, mitte hammas - näiteks koputades hambale pole mingit aistingut.
Mu hambaarst ei tahtnud mind algul uskuda ja arvas ikkagi et hammas valutab, kuni hakkas mul avama juurekanaleid, ning üks neist valgus verd täis. Sellepeale ta ütleski et mul on mingi ühendus hambakanali ja igeme vahel ja seda ravida ja täita ei saa ning varem või hiljem lööb mulle põletiku ja hambavalu mis ei lähe ära ja välja tuleb see hammas tõmmata ükskord niikuinii. Seda parandada ei saa. Ma väga palun et keegi mulle vastaks ja nõu annaks. Või siis kasvõi soovitaks mingit hambaravikohta, kus võibolla osatakse mind aidata. Ma ei tahaks seda hammast välja tõmmata lasta, kui peaks leiduma muu lahendus.
Ivo Ost vastas (2006-11-10 13:03)
Kui hambavahesse jääb toitu, võib arvata et kõrvalhamba ja selle hamba plommi vahel on liiga suur vahe, e. korralik kontakt hammaste vahel puudub. Ja pideva toidujääkide kinnijäämise tõttu on tekkinud hammaste vahele igemepõletik mis valutab. Selle puhul aitaks uue täidise (krooni) tegemine, et kõrvalhambaga oleks korralik kontakt. Kui aga selle hamba all põletik ja kanaleid ei saa korralikult ümber ravida, ja nagu ma aru sain et on tekkinud hambas veel perforatsioon, siis on tõesti sellise hamba prognoos suhteliselt halb ja varem või hiljem tuleb see eemaldada, ja siis mõelda sinna mingit hamba asendamise varianti, milles oleks kas siis sild või implantaat.
Ivo Ost Ivo Ost, hambaarst

Töökoht: Stomms OÜ, Punane 14A-312. Erialased huvid: implantoloogia, proteesimine, kirurgia, ravi.

Seotud asutustega:
· Lumi Dental (Postimaja Hambakliinik) Narva mnt 1, Tallinn
· Stomms OÜ Punane 14A, kab. 312 (3. korrus), Tallinn