Küsimus nr 2579

Piret küsis (22. okt 2006)
Mul on tihe hambarida aga pisut ettepoole. Mind isiklikult häirib, aga teised nagu aru ei ole saanudki nüüd kui rääkisin, et tahan endale breketeid siis küsiti et miks?

HAMBAARST ütles et neid saab panna kui mõned hambad külgedelt ära lihvida kitsamaks. Tuttavad ütlesid et lihvib kõige tugevama kihi ära ja hiljem (20.aasta pärast) lagunevad hambad lihtsalt suust ära. Küsisin siis hambaarstilt et kas on nii tema ütles, et ei ole vaja karta.

Mure veel et kui nüüd olen 23aastane ja need hambad tõmmatakse enda kohale, kus nad minu arust olema peaksid, siis kas see pesa kus nihe toimub (mõtlen seda kus hambajuur on) kas see ikka kasvab kokku tagasi nii et mul ei oleks vananedes liiga varakult logisevad ja lagunevad hambad

Ei tahaks ju et noorusaja lollus tulevikus kätte maksaks

Tänud vastuse eest.
Triin Jagomägi vastas (2006-10-24 09:19)
Soovitan teil kindlasti pöörduda ortodondi konsultatsioonile, sest siis saate te ka vastava ala spetsialistilt korrektse diagnoosi ja ka raviplaani. Hamba nihutamine toimub luu sees ja hästi aeglaselt. Kui hammaste kinnituskude on korras ja hügieen hea, siis peale ravi lõppu ei ole hambad sugugi liikuvamad. Ravi käigus hammaste liikuvuse suurenemine on aga normaalne protsess. Sellist asja ei toimu, et hamba nihkumise kohale jääks luu sisse mingi tühimik, sest samaaegselt hamba nihkumisega toimub ühelt poolt luu eemaldamine ja teisele poole uue luu ladestumine.
Triin Jagomägi Triin Jagomägi, ortodont

1987-1993 Tartu Ülikool, Arstiteaduskond, stomatoloogia eriala. 1993-1995 Kuopio Ülikool, International Institute for Oral Health, MSc in orthodontics. Alates 1996 Tartu Ülikool lastestomatoloogia assistent. SA TÜ Stomatoloogiakliinik arst-õppejõud.

Seotud asutustega:
· Meliva Tartu hambakliinik Riia 2, Tartu (Kvartali keskuse 3. korrusel), Tartumaa
· Tartu Ülikooli Kliinikumi Stomatoloogiakliinik L.Puusepa 1A (4.korrus), Tartu, Tartumaa

NB! Meie leht kasutab küpsiseid (cookies) veebiliikluse analüüsimiseks ning kasutajakogemuse parandamiseks. Jätkates veebilehe kasutamist, nõustud küpsiste salvestamisega sinu arvutisse.