Küsimus nr 2408

Liisa küsis (26. apr 2006)
Lasin teha hammaste laservalgenduse, kuid tulemus ei olnud sugugi see, mida oleksin võinud loota. Nimelt mul olid varem breketid. Ja kui ortodent need minult ära võttis, lihvis ta koos liimiga maha ka minu hammastelt emailikihi. Peale laservalgendust jäid lihvitud kohtadele kollased laigud ja äärtest jäid hambad valged. Minu tulemus oleks olnud a1 hambatoon, kuid kollased laigud hammastel on kõvasti tumedamad. Mida saaksin teha et laike poleks või kuidas saaks hambad ühtlaselt valgeks. Ka on mõte olnud kuidagi kaevata enda ortodondi peale, sest see ei ole normaalne, et välja õppinud hambaarst lihvib patsiendi emailikihi hammastelt maha. Mida soovitaks Hambaarst.ee mul ette võtta?

Ette tänades!
Triin Jagomägi vastas (2006-04-28 08:44)
Breketite eemaldamisel võib väga õhukest hambaemaili kihti puudutada, aga kindlasti ei saa ortodont hambaid nii palju lihvida et sellest jääksid kollased laigud. Vahest on teil hammastele jäänud hoopis veel liimijääke, mis pole hamba pealt korralikult ära tulnud? Kollased laigud saavad veel tekkida siis kui breketite kandmise ajal, hambaid korralikult puhtaks ei saa ja nn. breketite ümber tekivad dekaltsifikatsiooni laigud s.o algav hambakaaries. Laikude kohal on tekkinud hambaemailis muutused ja neid laike ära ei saa. See ei ole breketite eemaldamise probleem vaid hammaste hooldamise probleem breketite kandmise ajal.
Arvan, et peaksite nõu saamiseks pöörduma mõne ortodondi poole, kes katsub selgeks teha, et hammastele ei oleks jäänud liimijääke ja saaks ka need nn. laigud üle vaadata. Breketite eemaldamisel kollaseid laike ei teki, sest hambaemail on piisavalt paks ja järgmise hambakoeni jõudmiseks, peaks lihvimise hulk ikka väga suur olema.
Triin Jagomägi Triin Jagomägi, ortodont

1987-1993 Tartu Ülikool, Arstiteaduskond, stomatoloogia eriala. 1993-1995 Kuopio Ülikool, International Institute for Oral Health, MSc in orthodontics. Alates 1996 Tartu Ülikool lastestomatoloogia assistent. SA TÜ Stomatoloogiakliinik arst-õppejõud.

Seotud asutustega:
· Meliva Tartu hambakliinik Riia 2, Tartu (Kvartali keskuse 3. korrusel), Tartumaa
· Tartu Ülikooli Kliinikumi Stomatoloogiakliinik L.Puusepa 1A (4.korrus), Tartu, Tartumaa