Küsimus nr 2404

Mari küsis (25. apr 2006)
Tere,
mul on 13-kuune poeg, kellel on suus 10 hammast, õigemini on 8 esihammast kõik olemas ja ülemised esimesed purihambad on lõikumas. Esimesed hambad lõikusid 5 k 3 n vanuselt. Avastasin tal eile ülemistel esihammastel (kahel keskmisel) õrnlt pruunid väikesed laigud. Kokku on neid kolm ja nad ei asetse mitte igemepiiril ega kahe hamba vahelisel alal vaid konkreetselt keset hammast. Näpuga katsudes oli see ala ka tunda. Näpuharjaga ja ka tavalise hambaharjaga need laigud maha ei tule. Kas tõesti võib tegu olla kaariesega juba nii noores eas? Olen väga mures, kuid tundes oma poega tean, et hambaarstile oma suud ei ava ta kindlasti. Millised võimalused sellistel puhkudel on? Või tuleb lihtsalt oodata?
Hammaste puhastamine on keeruline, sest ta surub hambad näppu, kui näpuharjaga seda teen. Tavaliselt siiski püüan kord päevas tema hambaid sellega puhastada ja temale annan kätte tavalise hambaharja, mida ta enamasti lihtsalt lutsib ja närib, kuid vahel üritab ka hambaid pisut hõõruda. Pikalt ta seda teha ei lase. Kuidas tuleks nii vana lapse hambaid hooldada? Kui kaua harjata, kas pöörata tähelepanu ka harja suunale ja asendile? Kas kasutada ekstra apteekides müüdavaid pastasid ja kuidas mõjub lapse hammastele elektriline hambahari?
Olen väga mures, sest poeg on veel väike ja hästi aru ei saa asjadest, vaatab küll uudishimulikult, kui ülejäänud pere hambaid peseb ja nõuab oma harja, kuid pesta ei taha endal lasta. Ja nüüd siis veel need plekid hammastel.
Poeg on siiani rinnapiimal ja nõuab seda endiselt ka mitu korda öösel. Lutipudelit ta ei tarvita, kuid äkki on ikkagi tegu lutipudelikaariesega? Sööb üldiselt juba perega sama toitu.
Suured tänud, kui leiate võimaluse mulle vastata ja vabandan, et nii palju küsimusi tuli, kuid need piinavad mind tõsiselt.
Ilusat kevadet!
Anneli Teesalu vastas (2006-05-04 13:12)
Kirja teel on väga raske hinnangut anda kas tegu on kaariese kahjustusega või mitte. Kuna laps on juba aastane, siis võiks hambaarsti külastamisega küll algust teha. Esimesel visiidil ei peagi kohe õnnestuma efektiivne raviprotseduur, lapsel on vaja aega harjumiseks, et on olemas selline koht, kus vaadatakse hambaid ja puhastatakse neid. Teinekord on abi kui laps käib vanema või õe-venna hambaarstivisiidil kaasas, näeb, et kellelegi ei tehata liiga ning tasapisi tekib huvi ja tahtmine ka ise sellel toolil "sõita" ja huvitavate asjadega hambaarstil näiteks kasvõi hambaid harjata lasta.

Aastasele lapsele jääb näpuhari muidugi juba puudulikuks. Pehme laste hambahari ja müügil olevad latele mõeldud hambapastad on väga sobilikud, neis pastades sisaldub vähem fluori ning kui laps juhtub pesemise ajal ka pisut pastat alla neelama ei ole muretsemiseks põhjust. Ka elektriline hambaari sobib lapsele, samuti on see huvitavam ja võib-olla muutub hammaste pesemise protseduur selle võrra meeldivamaks ja oodatumaks lapse jaoks. Nii et, tasub proovimist.

Mis puutub rinnaga toitmisse, siis peale 1.eluaastat kui lapsel on mälumiseks hambad olemas ja nagu Te ütlesite, sööb ta sama toitu mida kogu pere, siis oleks tõesti aeg laps rinnast võõrutada. Rinnapiim on oma koostiselt küll asendamatu imikule, kuid mitte enam aastasele lapsele, kes saab tavatoidust kõik organismile vajaliku niigi kätte. Rinnapiim on väga magus ning öö jooksul mitu korda last toites on see võrdne magusa mahlajoogi joomisega, mis nagu Te juba järeldada võite on üks kaariese tekkimise põhjustest. Rinnast võõrutamine on muidugi omaette teema, kuid et aastane laps ei otsi rinda mitte enam janu ega tühja kõhu pärast vaid turvatunde pärast, siis on siin väga lai mängumaa.

Samuti ei tohiks lapsele lutipudelist joogiks anda mitte midagi muud kui vett. Sest lutist imedes on vedeliku kontakt hammastega palju pikaaegsem kui tassist juues. Sellega loome ainult kaariese arenguks soodsad tingimused, tekitades suus iga natukese aja pärast uue "happerünnaku" millele hambaemail lõpuks vastu ei pea ning tekivadki algul pruunid laigud ning hiljem augud.
Mahlasid muidugi peab andma aga siis mitte pudelist vaid tassist, kust laps saab oma isu tunduvalt lühema ajaga täis juua.