Küsimus nr 2374

Mirke küsis (13. apr 2006)
Ülemised breketid paigaldati mulle pool aastat varem kui alumised. Üleval on hambakaar juba ammu sirge, nüüd liigutatakse vaid juuri. Samas alt alles alustati ja seal on veel väga palju tööd teha. Mu arst ütles, et tavaliselt liiguvad alumised kiiremini, aga mul on just vastupidi - ülemised liikusid väga kiiresti ja alumised mitte nii väga. Ilmselgelt ülemiste liigutamise vajadus lõpeb kõvasti enne alumisi.
Siit küsimus: Kas ülemisi breketeid võib varem eemaldada või peab tingimata breketid eemaldama mõlemalt kaarelt samaaegselt?
Triin Jagomägi vastas (2006-04-17 10:03)
Sellised otsused s.t kuna millise hambakaarega lõpetada, sõltuvad kõik diagnoosist ja raviplaanist. Kui alakaar on oma kuju juba saavutanud, siis saab ka ülemistega lõpetada. Tihti aga kasutatakse ravi lõpufaasis kummisikuteid hambakaarte vahel, et ideaalselt paika saada hammaste kontaktid. Sellisel juhul on ülakaare breketid vajalikud. Kirja teel kahjuks väga täpset nõu anda ei saa, sest sellised raviotsused on väga individuaalsed. Kuna hambakaared peab ravi käigus omavahel koordineerima, siis väga palju aega ennem ka ülemist kaart eemaldada ei saa.
Triin Jagomägi Triin Jagomägi, ortodont

1987-1993 Tartu Ülikool, Arstiteaduskond, stomatoloogia eriala. 1993-1995 Kuopio Ülikool, International Institute for Oral Health, MSc in orthodontics. Alates 1996 Tartu Ülikool lastestomatoloogia assistent. SA TÜ Stomatoloogiakliinik arst-õppejõud.

Seotud asutustega:
· Meliva Tartu hambakliinik Riia 2, Tartu (Kvartali keskuse 3. korrusel), Tartumaa
· Tartu Ülikooli Kliinikumi Stomatoloogiakliinik L.Puusepa 1A (4.korrus), Tartu, Tartumaa