Küsimus nr 2354

Inga küsis (5. apr 2006)
Umbes kuu aega tagasi lasin plommida purihammast (3-ndat korda). Esimene täidis osutus praagiks, see võeti välja ja pandi uus, mis paigale jäi. Nüüd on hamba "harjumise" periood möödas ent ta on tundlik, süües valus, kuuma- ja külmatundlikkust ei esine. Arst kutsus tagasi, pakkus kaks varianti: esiteks juureravi, teiseks et hammas on keskmise täidise tõttu liialt pingul. Minu küsimus: oletame, et tegemist on juureraviga, kas probleem võib olla tingitud tollest praagist täidisest? Enne plommimist oli hammas tavaline, servad teravad ja plomm vana. Hambad üldiselt terved (19a).
Teine küsimus: kui tuimestus mõjub ja suu on tuim, aga puurides on siiski valu, kas see on põhjustatud halvast süstimisest või on see juhus?
Marek Vink vastas (2006-04-10 09:08)
Auk hambas ei ole reeglina hambaarsti "töötulemus" vaid patsiendi ebatervisliku käitumise tagajärg. Seega ei peaks alust olema ka kahtlusel, et hambaarsti protseduuri tagajärjel hammas juureravi vajab. Kaariest põhjustavate pisikute toksiinid on need, mis hambanärvi pöördumatult kahjustavad...

Valu tundmine on väga individuaalne. Päris tihti esineb patsiente, kellele tuimastuse süstelahus loodetud viisil ei mõju. Ka põletiku nähtude korral on täielikku tuimastust raske saavutada. Teravast valust tuleb informeerida hambaarsti, kellel on võimalus lisada doosi või proovida mõnda muud tehnikat. Vahel harva tuleb protseduur mittemõjuva tuimastuse pärast isegi pooleli jätta ja jätkata kui põletikunähud on rahunenud.
Marek Vink Marek Vink, hambaarst

Haridus: Tartu Ülikool 1989-1992, Helsingi Ülikool 1992-1995. Tartu Ülikooli õppejõud 1997-2005. Hetkel hambaarst Al Mare Hambakliinikus. Hambaarstide Liidu president

Seotud asutustega:
· Meliva Al Mare hambakliinik Vabaõhumuuseumi tee 2A, Tallinn
· Meliva KW hambakliinik Pärnu mnt 22-2, Tallinn