Küsimus nr 2246

Kalle küsis (22. veebr 2006)
Mul on parempoolne risthambumus ja kaks esimest hammast on trüginud ettepoole,vasakpoolsem hammas parempoolsest eespool, aga parempoolsem hammas veidike vajunud kaldu. Noorem olles sai kantud tavalise hambaklambreid kuid suurt kasu lõppkokkuvõttes ei olnud. On pakutud lõualuude operatsiooni, aga ma ei taha seda asja ette võtta, mulle tundus et arst ei arvestanud teiste võimalustega, kuid ma olen kindel et neid saab tahapoole ka ilma kirurgilise sekkumiseta. Plaanis minna Tallinnasse Maxillase kuna Pärnu arsti ei usalda.
Küsimus oleks järgmine: kas oleks võimalik panna kroonid või siis hamba implantaadid ettetulnud esihammaste asemele et need jääks tahapoole. Häirib ka veel rohkem sellepärast et mul on ilusad valged hambad aga kahjuks ei ole 2 esihammast reas.
Olen 18 aastane
Triin Jagomägi vastas (2006-03-01 13:24)
Väga suures ulatuses risthambumust täiskasvanutel saab korrigeerida kirurgilise lõikuse abil, kuna suulaeõmblus on luustunud. Väikeses ulatuses risthambumust annab hammaste kallutamise teel väheses ulatuses korrigeerida. Kindlasti oskavad ortodondid öelda, et kust maalt on probleem piisavalt suur, et soovitada kirurgilist lõikust. Oma ilusaid ja terveid hambaid ei soovita küll hambumuse korrigeerimise eesmärgil eemaldada ja proteesidega asendada. Väga suure hambumusanomaalia korral ei ole võimalik ka proteese ideaalsesse asendisse panna. Kui teile ühe arsti raviplaan ei sobi, siis on teil alati võimalus konsulteerida ka teiste arstidega. Koolkonnad ja ravimeetodite valik võib olla erinev.
Triin Jagomägi Triin Jagomägi, ortodont

1987-1993 Tartu Ülikool, Arstiteaduskond, stomatoloogia eriala. 1993-1995 Kuopio Ülikool, International Institute for Oral Health, MSc in orthodontics. Alates 1996 Tartu Ülikool lastestomatoloogia assistent. SA TÜ Stomatoloogiakliinik arst-õppejõud.

Seotud asutustega:
· Meliva Tartu hambakliinik Riia 2, Tartu (Kvartali keskuse 3. korrusel), Tartumaa
· Tartu Ülikooli Kliinikumi Stomatoloogiakliinik L.Puusepa 1A (4.korrus), Tartu, Tartumaa

NB! Meie leht kasutab küpsiseid (cookies) veebiliikluse analüüsimiseks ning kasutajakogemuse parandamiseks. Jätkates veebilehe kasutamist, nõustud küpsiste salvestamisega sinu arvutisse.