Küsimus nr 2206

Maia küsis (8. veebr 2006)
Mulle paigaldati kolm kuud tagasi metallokeraamiline sild (neljane), selleks lihviti maha kaks tervet hammast ning nüüd on üks nendest nn.oma hambast valutanud. Öösel ei valuta kuid päeval hakkab pihta ja õhtuni välja, süüa pole selle poolega saanudki kuna valus on hambaid kokku surudes. Käisin kaks korda selle aja jooksul lihvimas natuke, sest arst arvas, et on jäänud mingi osa kõrgem, aga sest pole nagu kasu olnud. Kas võib olla, et mingi põletik on tekkinud, näha pole küll midagi.
Ivo Ost vastas (2006-02-23 08:20)
Kui oli elus hammas, siis tõesti võib juhtuda et lihvitud hambasse tekib pulpiit e. hambasäsi põletik (näteks kui lihvimisel ei olnud piisavat vesijahutust või oli nüri puur), sellest võib olla valu. Aga ka ebakorrektselt ravitud juurekanalitega hamba korral võib tekkida põletik juure tipu alla.
Sümptomid on erinevad, pulpiidi puhul on tavaline hamba külmale reageerimine.
Mõlemal juhul vajab hammas kanalite ravi, selleks tuleb kas sild proovida maha kiskuda, või siis trepaneerida kroon valutava hamba kohal.
Ivo Ost Ivo Ost, hambaarst

Töökoht: Stomms OÜ, Punane 14A-312. Erialased huvid: implantoloogia, proteesimine, kirurgia, ravi.

Seotud asutustega:
· Lumi Dental (Postimaja Hambakliinik) Narva mnt 1, Tallinn
· Stomms OÜ Punane 14A, kab. 312 (3. korrus), Tallinn

NB! Meie leht kasutab küpsiseid (cookies) veebiliikluse analüüsimiseks ning kasutajakogemuse parandamiseks. Jätkates veebilehe kasutamist, nõustud küpsiste salvestamisega sinu arvutisse.