Küsimus nr 2163

Kadi küsis (24. nov 2005)
Tere!
Minu 1a3k vanusel pojal tuleb alumise silmahamba kõrvale veel üks "lisahammas" - see on issilt päritud, tal on ka nii, ja kuna vanasti ilmselt probleemiga nii professionaalselt ei tegeldud, ongi nüüd hambad puseriti all.
Pojaga tahaks aga hambaarstile minna kunagi. Tahaks teada, kas nüüd, piimahammaste lõikudes on oluline, et see lisahammas saaks välja tõmmatud? Ta ju nii pisike veel, hambaarstile soovitatakse alates 2a, aga selleks ajaks on ju hambad juba viltu...
Või tegeleks probleemiga alles jäävhammaste lõikudes? Loomulikult kavatsen varem arstile minna, aga kas minna nüüd kohe või pole veel mõtet? Mis on parim aeg poja hambaarstile viimiseks?
Triin Jagomägi vastas (2005-12-05 09:15)
Tegemist on ju esialgu piimahammastega. Välja jõuab seda hammast veel küll ja küll tõmmata.
Ootaks esialgu kuni laps kasvab ja saaks teha panoraamröntgeni, et vaadata palju on jäävhammaste algeid. Reeglina on just jäävhammaste tulekul lastel hambakaartes ruumipuudus ja las see lisahammas hoiab kohta. Arvan, et enne 5-ndat eluaastat ei peaks ortodondi vastuvõtule pöörduma. Hambaarstile peaks aga hambaid juba selles vanuses näitama, et tekiks hea kontakt hambaarstiga ja lapsel ei tekiks hambaarsti juures käikudest negatiivseid emotsioone.
Triin Jagomägi Triin Jagomägi, ortodont

1987-1993 Tartu Ülikool, Arstiteaduskond, stomatoloogia eriala. 1993-1995 Kuopio Ülikool, International Institute for Oral Health, MSc in orthodontics. Alates 1996 Tartu Ülikool lastestomatoloogia assistent. SA TÜ Stomatoloogiakliinik arst-õppejõud.

Seotud asutustega:
· Meliva Tartu hambakliinik Riia 2, Tartu (Kvartali keskuse 3. korrusel), Tartumaa
· Tartu Ülikooli Kliinikumi Stomatoloogiakliinik L.Puusepa 1A (4.korrus), Tartu, Tartumaa