Küsimus nr 2096

Raigo küsis (31. okt 2005)
Küsimus hambakivi eemaldamise kohta (olen noormees, 28 a). mul eemaldati esimestelt alumistelt hammastelt hambakivi umbes 3 aastat tagasi. Ja siis uuesti selle aasta veebruaris. Nüüdseks on hambakivi jälle tagasi.

Viimane kord tehti seda Kaarli kliiniku majas olevas erakliinikus. Sinna kllinikusse rohkem minna ei taha, sest retsiti selle kivi eemalduse käigus igemeid väga räigelt, nii et veri väljas ja mitu nädalat peale seda süüa õieti ei saanud, sest nii valus oli. Aga kivi jäi ikkagi pooleldi alles.

Praeguseks on see kivi suuremaks läinud ja peeglist näen, et suu seespool alumistel hammastel on ta olemas ja on algusega igeme ja hamba vahel.

Minu küsimus: kuidas sellise koha pealt saaks kivi kõige valutumalt ja kõige vähem hambaid ja igemeid kahjustamata kätte?

Olen lugenud et tänapäeval saab seda teha kuidagi ultraheliga, ilma et peaks hambaid mehhaaniliselt kraapima? Kas soovitaksite seda meetodit? Kas sellel on eeliseid tavameetodi ees?

Kui jah, siis kus kliinikus on Eestis selle tegevuse jaoks kõige paremad seadmed? Ja kus kõige kompetentsem personal?

Elan ise küll Tallinnas, kuid vajadusel võin sõita ka Tartusse. Olulisem on töö kvaliteet.
Terje Altosaar vastas (2005-11-14 09:31)
Kui katt on olnud hamba pinnal pikka aega, hakkavad sellesse süljest ladestuma mineraalsoolad. Mineraliseerunud hambakattu nimetatakse hambakiviks. Soovitan lugeda ka artikleid Ladestused hammastel ja Miks igemed veritsevad

Parodontoloogilise (igeme) ravi ulatus oleneb teie hammaste ja igemete hetkeseisust. Mida haigemad on igemed seda tõhusam on ravi ja seda enam ebameeldivamana võite protseduuri kogeda. Parodontoloogilise ravi põhiülesandeks on põletikku põhjustavate tegurite elimineerimine s.t. saada juure pind kõvaks, siledaks ja infektsioonivabaks ehk pehmetele kudedele bioloogiliselt vastuvõetavaks.

Põhipunkt igemeravis on seega katutekkimise vähenendamine. See tähendab seda, et patsienti tuleb õpetada ja motiveerida, et ta oskaks kodus oma suu eest hoolitseda. Kõik, mis segab suuhügieenivõtete läbiviimist tuleb eemaldada

Parodontoloogilises ravis kasutatakse erinevaid vahendeid hambakivi eemaldamiseks, juurepindade silumiseks ja pindade poleerimiseks. Alustatakse tavaliselt suuremate ladestuste eemaldamisega ultraheli skeileriga, seejärel kasutatakse erinevaid käsiinstrumente sub- ja supragingivaalse kivi eemaldamiseks, ning juurepindade silumiseks. Seejärel võib kasutada soodapuhurit väiksemate ladestuste eemaldamiseks (nt pigmenteerunud fissuuride puhastamisel). Aproksimaalpinnad poleeritakse lihvimisribaga ja puhastatakse hambaniidiga. Pinnad poleeritakse harja või kummiga (madalate pööretega mikromootori otsikuga) ja poleerimispastaga

Tuleb veelkord toonitada, et paro-ravi annaks tulemusi, on oluline, et patsient hoolitseb oma suuhügieeni eest. Vastasel korral on ravitulemused ajutised. Kaasaegne paro-ravi on seega ülesehitatud koostööle patsiendi ja hambaravipersonali vahel. Patsient on tegelikult kõige tähtsam osa koostööl, kuna tema hoolitseb selle eest, et hambakatt ei tekiks.

Lisa küsimustele vastuste saamiseks soovitan Tallinnas külastada dr. Lauri Vahtrat CityMed hambaravis.


Terje Altosaar Terje Altosaar, suuhügienist

Lõpetanud 2003 Helsingin Ammattinkorkeakoulun Sdati, 1995.a Helsingin IV Terveydenhuolto Oppilaitos. Täiendused ka Soomes, Rootsis, Saksamaal, Austrias jne. Töötanud suuhügienistina ja lektorina. Töötanud välja hambaarstiabide ja suuhügienistide kutseoskusnõuded. Hetkel töötab AS ODE Hambakliinik suuhügienistina. Projektimeeskonnas "Laste hammaste tervis"

Seotud asutustega:
· Dukan & Korrovits Hambaravi Kitsas 8, I korrus, Tartu, Tartumaa
· ODE AS Riia 11, Tartu, Tartumaa