Küsimus nr 2083

Zhanna küsis (26. okt 2005)
Tere!
Olen 32 aastane ning plaanin alustada ortodontilist ravi. Hambad on mul suhteliselt halvas seisus - väga palju ravitud - mille üheks soodustajaks on olnud kõrge viskoossusega sülg. Soovin teada, kas ortodontiline ravi võib pigem halvendada olukorda (lisaks paksule süljele on mikroobidel ka rohkem kinnitumiskohti) ning äkki oleks mõistlik ortodontilisest ravist hoopis loobuda, kuna see võib olukorra hullemaks muuta? Näidustus ort. raviks on esteetilist, mitte otseselt medistsiinilist laadi.
Ning kuidas on võimalik muuta sülge vedelamaks, et vähendada kaarieseriski?
Võimalusel palun kiiret vastust, sest nädala lõpus lähen juba hammast eemaldama.

Tänan,
Zhanna
Triin Jagomägi vastas (2005-10-27 08:43)
Ortodontilise ravi ajal on hammaste puhastamine raskem ning sellega tuleb tõsiselt tegeleda. Breketid ise hambaid ei kahjusta, küll aga kahjustab just katt, mis koguneb breketite ümber. Täiskasvanutel reeglina hammaste puhastamisega väga suuri probleeme pole, eriti veel siis kui nad on ideaalse suuõõnehügieeni vajalikkuse endale tähtsustanud.
Kõige paremat nõu konkreetselt enda hammaste osas saate kindlasti siis kui juba pöördute ortodondi vastuvõtule, kes saab siis ka Teie hammaste olukorraga põhjalikumalt tutvuda ja hinnagu anda just konkreetse juhtumi kohta. Korralikult ravitud hambad ortodontilist ravi ei takista. Kindlasti ei tohiks olla parandamata hambaauke ehk aktiivset kaariest.
Süljeerituse soodustamiseks on palju erinevaid võimalusi, mille kohta peaks olema põhjalikumalt kirjas ka hambarst.ee lehekülgedel. Reeglina aparaadi suhu asetamine põhjustab ravi alguses suuremat süljeeritust.

Vt lisaks artiklit:
Lõpp suukuivusele
Triin Jagomägi Triin Jagomägi, ortodont

1987-1993 Tartu Ülikool, Arstiteaduskond, stomatoloogia eriala. 1993-1995 Kuopio Ülikool, International Institute for Oral Health, MSc in orthodontics. Alates 1996 Tartu Ülikool lastestomatoloogia assistent. SA TÜ Stomatoloogiakliinik arst-õppejõud.

Seotud asutustega:
· Meliva Tartu hambakliinik Riia 2, Tartu (Kvartali keskuse 3. korrusel), Tartumaa
· Tartu Ülikooli Kliinikumi Stomatoloogiakliinik L.Puusepa 1A (4.korrus), Tartu, Tartumaa

NB! Meie leht kasutab küpsiseid (cookies) veebiliikluse analüüsimiseks ning kasutajakogemuse parandamiseks. Jätkates veebilehe kasutamist, nõustud küpsiste salvestamisega sinu arvutisse.