Küsimus nr 1949

Heli küsis (29. mai 2005)
Minu pojal on juba nädal aega väga piinav aftoosne stomatiit, nii et terve suu ja neel on neid täis. Tal on praegu käsil just gümnaasiumi lõpetamine, seega pingeline aeg. Oleme käinud mitmete arstide juures ja kõik ütlevad, et see läheb iseenesest mööda, kuid see on ju nii tugevalt! Võtame 3-ndat päeva Duraceffi, loputame suud kummeli ja salveiteega, võtame valuvaigistit, täna ostsin Corsodyli suuloputusvee (sellega loputamine on ikka valus). Kaks korda pandi kiirabis tilgutit, vedeliku tagasisaamiseks. Tal on ju niiii valus!!! Ta ei saa magada, sest sülg muudkui voolab, ei saa süüa, juua, rääkida! Huuled on kõik puruks...Palavik on 37-39 kraadini. Ta on niigi selline kõhnapoolne poiss ja nii ta lihtsalt nõrkeb ära. Kuidas oleks teda ometi õige ravida, aidata? Paneks ta heameelega kuskile haiglasse sisse, aga nagu ei taheta panna. Palun aidake!!! Tänan vastuse eest ette! Väga murelik ema.
Marek Vink vastas (2005-06-03 08:34)
Kuna aftoosi põhjus pole veel päris selge, siis pole ka vastavat ravi. Umbes nädalaga nähud taanduvad. Ega muud peale kloorheksidiiniga loputamise, mis sekundaarset (bakteriaalset) infektsiooni vältida aitab, midagi soovitada polegi. Ja limaskestale võib valuvaigistit sisaldavat geeli määrida. Mõned patsiendid on kergendust saanud metüülsinisega määrimisest.
Tasub tähelepanelik olla, mis selle reaktsiooni esile kutsub, et oskaks seda vältida. Mõni inimene näiteks teab, et tomati söömise järel tekivad tal aftid (allergia?). Minul tekivad need peale kindla hambapasta kasutamist. Ka stress (lõpueksam antud juhul?) võib olla vallandav tegur. Haigust esineb rohkem perekonniti (pärilik soodumus).

Marek Vink Marek Vink, hambaarst

Haridus: Tartu Ülikool 1989-1992, Helsingi Ülikool 1992-1995. Tartu Ülikooli õppejõud 1997-2005. Hetkel hambaarst Al Mare Hambakliinikus. Hambaarstide Liidu president

Seotud asutustega:
· Meliva Al Mare hambakliinik Vabaõhumuuseumi tee 2A, Tallinn
· Meliva KW hambakliinik Pärnu mnt 22-2, Tallinn