Küsimus nr 1911

Marya küsis (12. mai 2005)
Öelge palun millesed haigused võivad olla tingitud kaariesest lastel. Näiteks kui kaaries jääb ravimata. Aitah
Marek Vink vastas (2005-05-30 09:19)
Võimalikud kaariese tüsistused lastel ei erine oluliselt täiskasvanute vastavatest. Esiteks tasub teada, et kaaries on infektsioonhaigus ehk siis haigust põhjustavad bakterid nakatavad sülje vahendusel nii suus olevaid, suhulõikuvaid (jääv)hambaid kui ka sülje kaudu (näiteks sama jäätist limpsides või samast pudelist juues) teisi pereliikmeid ja sõpru.
Kaariesekahjustuse hambasäsini jõudes kahjustub hambanärv ja verevarustus. Selle tagajärjel võib hammas väga tugevasti valutama hakata. Kui hambasäsi on surnud, proovivad haigustekitajad tungida organismi. Juuretipu piirkonda tekib organismi kaitsereaktsioonina põletik. Seal tekkiv mädane abstsess võib esile kutsuda nii valureaktsiooni kui ka ulatusliku paistetuse. Kui organismi vastupanuvõime langeb (näiteks mingi õnnetuse või külmetuse tagajärjel) tungivad juuretipupiirkonnas "varitsevad" bakterid vereringesse ning selle kaudu mistahes elutähtsasse organisse, mille tagajärjeks võib olla nii liigese, südamelihase või -klapi, ajukelme või muu elutähtsa elundi põletik.
Viimased uuringud on tõestanud, et ka näiteks veresoonte lupjumise, infarkti, reumatüüpi jms haiguste taustal (esilekutsujaks) on krooniline põletik.
Igemepõletiku turses ja veritsevate igemete korral võib haiguskolde pindala võrrelda kämbla suuruse veritseva haavaga, kust pisikutel suhteliselt lihtne vereringesse tungida.

Kokkuvõttes võib märkida, et organismis (nagu mujalgi maailmas) on kõik kõigega seotud. Üldtervis sõltub otseselt hammaste tervisest. Lihtsam on tervist hoida, kui haigust ravida. Haiguse tüsistused võivad olla eluohtlikud. Käest lastud tervist ei saa ka raha eest tagasi osta.
Marek Vink Marek Vink, hambaarst

Haridus: Tartu Ülikool 1989-1992, Helsingi Ülikool 1992-1995. Tartu Ülikooli õppejõud 1997-2005. Hetkel hambaarst Al Mare Hambakliinikus. Hambaarstide Liidu president

Seotud asutustega:
· Meliva Al Mare hambakliinik Vabaõhumuuseumi tee 2A, Tallinn
· Meliva KW hambakliinik Pärnu mnt 22-2, Tallinn

NB! Meie leht kasutab küpsiseid (cookies) veebiliikluse analüüsimiseks ning kasutajakogemuse parandamiseks. Jätkates veebilehe kasutamist, nõustud küpsiste salvestamisega sinu arvutisse.