Küsimus nr 1902

Piret küsis (8. mai 2005)
Mu ühele esihambale pandi kroon, aga see kroon sai minu arust natuke heledam, kui on ülejäänud hambad, loomulikult olen ma tehtud tööga rahul, sest muidu oleks see hammas, millele kroon pandi ainult tumedamaks läinud ja lagunenud. Tahaksin küsida, et kas oleks nüüd äkki võimalik teistele hammastele lasta peale panna sama värvusega, kui on kroon (hambaarsti valitud värvus), laminaadid. Lugesin, et laminaate pannakse ainult esihammastele, aga kas on võimalik ka külgmistele hammastele lasta laminaat peale panna? Sest hammaste valgendamine, kas pole mitte kahjulik?
Sellega veel küsimused, et kas lamineeritud hammaste hooldamine on samasugune nagu tavalise suuhügieeni puhul või on erihooldus, ning kas need on püsivad või tuleb neid mingi aja jooksul vahetada. Kas on võimalik öelda umbkaudugi, kui palju see maksma võiks minna?.
Nii väga tahaks ühtlase tooniga hambaid, aga kogu aeg on üks mure :( Kas krooni oleks võimalik uuesti teist värvi teha ja kas jälle siis saaks seda tooni, mida sooviks? Kahtlane. Vot selline mure siis seekord.
Timo Paberit vastas (2005-05-11 08:36)
Tooni valik eeshammastel on sageli keeruline ülesanne. Kui puuduvad fotod või hambatehnik ei saa tulla ise tooni valima, võib lõplik tulemus jääda mõnevõrra erinev. Mida rohkem on eeshammastes täidiseid või hambatooni muutusi, seda "kirjum" pilt on. Samuti sõltub krooni lõplik toon valitud materjalist. Et pilti ühtlustada, ongi kaks võimalust:
1) Naaberhambaid valgendada ning vahetada välja kõik täidised
2) Valmistada ka naaberhammastele kroonid või laminaadid.

Mis konkreetselt Teile sobib, sõltub paljudest asjaoludest, mida saaba paraku välja selgitada vaid pärast konsultatsiooni ning läbivaatust. Ka hinnaklassi on raske kommenteerida - see sõltub suures osas valitud materjalidest, vajaliku eeltöö mahust jne...
Timo Paberit Timo Paberit, hambaarst

1999-2000 EHÜL president. Lõpetas TÜ hambaarstina 2001. Töötab Tallinnas Merimetsa hambakliinikus ja Viru hambakliinikus ning Cardens hambakliinikus Tartus

Seotud asutustega:
· Cardens OÜ Jaani 20, Tartu, Tartumaa
· Kesklinna Hambakliinik OÜ Lai 10, Pärnu, Pärnumaa
· Kreutzwaldi Hambakliinik Kreutzwaldi 3, Tallinn
· Lasnamäe Hambakliinik OÜ Tähesaju 14, Tallinn
· Viru Implantoloogia Narva mnt.1, Tallinn

NB! Meie leht kasutab küpsiseid (cookies) veebiliikluse analüüsimiseks ning kasutajakogemuse parandamiseks. Jätkates veebilehe kasutamist, nõustud küpsiste salvestamisega sinu arvutisse.