Küsimus nr 1875

Rellu küsis (26. apr 2005)
tere!
Minu 1a laps kukkus endal esimese, ülemise hamba igemesse väga sügavale ja viltuselt tagasi (hamba alumine äär veidike näha)...nüüd siis olen konsulteerinud mitmete arstidega aga vastus on jäänud ikkagi ebaselgeks!
Ühed ütlevad, et tuleb teha kindlasti pilt, et vaadata ega hammas hoopiski kukkumise tagajärjel katki läinud pole või see sealt hoopiski eemaldada et jäävale hambale vähem tüsistusi jms ebameeldivust ei tekitaks, teised aga vastupidi räägivad, et selline asi ei ole midagi hullu kuna see tagasisurutud hammas tuleb pikapeale võibolla välja ja hoiab samas ka jäävale hambale kohta - sellest kohahoidmisest saan ma aru. Aga kui see hammas seal viltuselt sees seisab ja kui ükskord see jääv hammas sinna asemele tulema hakkab ei pruugi ta ju õigesse kohta kasvada....on ka enne selliseid juhtumeid olnud et hammas võtab suuna sinna kuhu tal parem end sättida on ja kasvab hoopiski nät. äkki suulakke vms. või siis kui kasvabki õigele kohale siis on see ju kindlasti väga valus, kui ta peab ka selle viltu läinud eelneva hamba sealt eest lükkama.
Aru ei saa ma ka sellest kuidas, nad saavad öelda kõike seda lihtsalt pealevaadates....ei ühtki pilti ega midagi......antakse aga muudkui uusi tel. numbreid, et helista sinna ja mine sinna kohale, et las nemad vaatavad ja räägivad....ja räägivad nad küll igasugu lugusid ja ühteist olen ka teada saanud, kuid miks see mind ei rahusta.
Ma mõistan et ta on väikene ja keegi ei taha temaga tegemist teha sest see on valus protseduur ega minagi ei taha et mu laps nutma peab kuid on ka ju sellised võimalused kus saab ka lühiajalist narkoosi kasutada - kõike seda küll räägitakse aga kuskil abi pole nagu loota......kõigerohkem muretsen ma aga seepärast, et lpsel on ju valus kui ta midagi sööb....ma ei saa talle päevade kaupa keelata närida nät. küpsist vms. ta nii väga tahab aga ei saa ja teine asi veel see, et ta on mul väga põletikuline laps st. selle ühe aasta jooksul oleme olnud 7 korda haiglas, sest laps pidevalt haige aga mitte viirusnakkused vms.......sisemised põletikud ja kuna sellises eas lapsed ka kõike hirmkiirelt suhu pistavad siis ei ole need põletikud kuigi aeglased tulema....just seepärast oleks vaja mul kindlasti teda....kas on ka mõni selline arst kuskil, kes tahaks ja julgeks sellises vanuses lapsele narkoosiall selle hamba välja võtta, et see hiljem uuesti talle kannatusi tooma ei hakkaks ega valehambumuse võimalust ei tekitaks? Olen väsind jooksmast arstidevahet kes ainult räägivad....see tekitab seesmist pinget aga lapsele see nende rääkimine ja edasi saatmine kuidagi premini ei mõju ega valu ära võta.
Olen väga tänulik kui mõni "julge" arst minule ka vastaks!
Ette tänades murelik ema
Marek Vink vastas (2005-04-27 08:30)
Asja tasub võtta rahulikumalt. Niipalju kui on erinevaid arste, on ka erinevaid arvamusi. Ja ka see siin on ainult üks arvamus. Trauma tagajärjel sissesurutud hammas pole väga haruldane, sest väiksed lapsed kukuvad sageli. Kui lapsel lõualuu valutab, siis esmaabina tuleks anda valuvaigistit ja ... õigupoolest olekski nagu kõik, mida teha saab.
Röntgenpildi võib muidugi võtta, kuid ega see midagi muuda. Nüüd tuleb vaid oodata ja jälgida, kas hammas lõikub edasi (igemest väljapoole). Tõenäoline on, et lõikub. Ja sellessse asendisse, millesse keskkond (huule-keele surve) juhib ehk siis loodetavasti ilusti otse hambakaarele. Kui hammas siiski välja poole liikuma ei hakka (mis on vähe tõenäoline), tuleks tõesti kaaluda selle eemaldamist. Aga seda ehk alles pikkade kuude/aastate pärast.
Seda ei tasu karta, et see piimahammas 5 aasta pärast jäävhamba lõikumist kuidagi takistaks. Hoopis tõenäolisem on, et selline sisse surutud piimahamba juur lõualuus parajasti küpseva jäävhamba alget veidi kahjustab. Selle tagajärge saab näha siis, kui jäävhammas ca 6-aastaselt suhu lõikub. Tavaliselt on sellisel juhul uue lõikehamba kroonil mingi väiksem kosmeetiline defekt.

Marek Vink Marek Vink, hambaarst

Haridus: Tartu Ülikool 1989-1992, Helsingi Ülikool 1992-1995. Tartu Ülikooli õppejõud 1997-2005. Hetkel hambaarst Al Mare Hambakliinikus. Hambaarstide Liidu president

Seotud asutustega:
· Meliva Al Mare hambakliinik Vabaõhumuuseumi tee 2A, Tallinn
· Meliva KW hambakliinik Pärnu mnt 22-2, Tallinn

NB! Meie leht kasutab küpsiseid (cookies) veebiliikluse analüüsimiseks ning kasutajakogemuse parandamiseks. Jätkates veebilehe kasutamist, nõustud küpsiste salvestamisega sinu arvutisse.