Küsimus nr 1867

Katrin küsis (23. apr 2005)
Hambaarst, kelle juures hetkel käin, väitis, et kõik lõikunud (3 tk.) ja lõikumata (1 tk.) kaheksandad hambad tuleb ilmtingimata eemaldada, vaatamata sellele, et need pole seni probleeme tekitanud. Tema argumendiks on, et nendest otsest kasu ei ole, ning põletiku tekkides on olukord kordades ohtlikum kui mõne muu hamba põletiku korral. Lõikumata hammas on alumises lõualuus, ekstrasuur ja viltune, nõudes operatsiooni. Ka soovitab ta kaheksandate eemaldamist seetõttu, et kavatsen alustada ortodontilist ravi (olen 31 a.). On tema soovitus (ja argumendid) põhjendatud?
Tänan!
Triin Jagomägi vastas (2005-04-27 08:27)
Väga tihti enne ortodontilist ravi soovitatkse eemaldada tarkusehambad ja paljud põhjused selle tegemiseks olete juba ise ülesse lugenud. Lisaks aitab see protseduur hoida ravitulemust peale aparaatide eemaldamist.
Triin Jagomägi Triin Jagomägi, ortodont

1987-1993 Tartu Ülikool, Arstiteaduskond, stomatoloogia eriala. 1993-1995 Kuopio Ülikool, International Institute for Oral Health, MSc in orthodontics. Alates 1996 Tartu Ülikool lastestomatoloogia assistent. SA TÜ Stomatoloogiakliinik arst-õppejõud.

Seotud asutustega:
· Meliva Tartu hambakliinik Riia 2, Tartu (Kvartali keskuse 3. korrusel), Tartumaa
· Tartu Ülikooli Kliinikumi Stomatoloogiakliinik L.Puusepa 1A (4.korrus), Tartu, Tartumaa

NB! Meie leht kasutab küpsiseid (cookies) veebiliikluse analüüsimiseks ning kasutajakogemuse parandamiseks. Jätkates veebilehe kasutamist, nõustud küpsiste salvestamisega sinu arvutisse.