Küsimus nr 1822

Liisi küsis (10. apr 2005)
Olen suhteliselt õnnetu, sest mul esineb hambakaaries väga tihti. Augud tekivad isegi neisse hammastesse, mida on juba parandatud. Kui asi nii edasi läheb, on tunne, mul on juba 25 aastaselt proteesid. Praegu olen 19 aastat vana ja enamus hambaid suus on parandatud. Olen ka tähele pannud, et piltidel on minu keel valgem pealt kui teistel. Kas sellel võib olla probleemiga mingit pistmist? Ja mida ma peaksin tegema, et oma hambaid hoida?
Marek Vink vastas (2005-04-21 08:36)
Nagu iga teisegi haiguse puhul, on kõige tähtsam kontrolli alla saada haiguse põhjused. Kui toitumisharjumused on hammastele tervislikud, suuhügieen adekvaatne ning kasutusel piisava fluoriidisisaldusega hambapasta, ei saa uusi hambaauke enam tekkida.
Kui hammastesse on juba asetatud täidised, siis need vajavad mingi aja pärast väljavahetamist, mille tagajärjel jääb hambamaterjali järjest vähemaks, kuni hambad vajavad tõesti kroonimist. Seega pole proteesimises midagi taunimisväärset. Suuhügieeni eesmärk on suuõõnes bakterite arvu vähendamine. Keele katu moodustavad enamuses bakterid. Keele puhastamiseks on olemas spetsiaalsed kaabitsad, kuid hädapärast saab hakkama ka lusikaga. Hambahaigused on käitumishaigused, mida on võimalik põhjusi kõrvaldades kontrolli all hoida.
Marek Vink Marek Vink, hambaarst

Haridus: Tartu Ülikool 1989-1992, Helsingi Ülikool 1992-1995. Tartu Ülikooli õppejõud 1997-2005. Hetkel hambaarst Al Mare Hambakliinikus. Hambaarstide Liidu president

Seotud asutustega:
· Meliva Al Mare hambakliinik Vabaõhumuuseumi tee 2A, Tallinn
· Meliva KW hambakliinik Pärnu mnt 22-2, Tallinn

NB! Meie leht kasutab küpsiseid (cookies) veebiliikluse analüüsimiseks ning kasutajakogemuse parandamiseks. Jätkates veebilehe kasutamist, nõustud küpsiste salvestamisega sinu arvutisse.