Küsimus nr 1783

Martin küsis (27. märts 2005)
Mul on breketid hetkel nii ülal kui all. Üleval on nad täitsa reas juba. Ja said nad korda juba 5ndal kuul peale panemist. Ka all on nad varsti reas. Mind huvitab hoopis selline asi - kaua tuleb breketeid veel peal hoida, kui nad on juba täitsa tip top. Miks ei võiks hambaarstid kohe nad pealt ära võtta ja reteinerid (võibolla on kirjapilt vale, kui jah, siis vabandust) peale panna.
Äkki on sellele kindel aeg paika pandud? Ja huvitaks veel kas breketite kandmine võib kesta ka umbes aasta.
Edu ja Kevadist päikest teile.
Triin Jagomägi vastas (2005-03-29 13:09)
Hambakroonid, mida patsient näeb, võivad paremasse asendisse nihkuda juba üsna pea peale breketite panekut. Väga suur osa hambast s.o hambajuur, mis asub lõualuu sees vajab aga õigesse asendisse liikumiseks aega, sest lõualuu sees on tal seda üpris raske teha.
Ravitulemuse püsimise seisukohalt on aga väga oluline ka hambajuurte asend lõualuu sees.
Breketravi puhul on oluline ka kasutatavate kaarte järjestus. Pehmetelt alustuskaartelt minnakse järk-järgult üle tugevate teraskaarteni. Just need tugevad kaared annavad hambajuurtele ja ka kroonidele kõige ideaalsema asendi.
Kiire edu hammaste asendite muutumisel on tihti silmale petlik, sest patsient näeb ainult hamba kroonide osas toimuvaid muutusi ning kui ravi lõpetatakse liiga vara, siis hambad jäävad ebastabiilsesse asendisse ning ravitulemus ei pruugi olla püsiv. Kõige minimaalsem ortodontilise ravi kestus (kui arvestada õiget kaarte vahetamise järjekorda) väga väikese probleemi puhul on vähemalt 1 aasta. Reeglina kestab ortodontiline ravi 1,5-2 aastat ning mõningate raviplaanide puhul ka kauem.
Triin Jagomägi Triin Jagomägi, ortodont

1987-1993 Tartu Ülikool, Arstiteaduskond, stomatoloogia eriala. 1993-1995 Kuopio Ülikool, International Institute for Oral Health, MSc in orthodontics. Alates 1996 Tartu Ülikool lastestomatoloogia assistent. SA TÜ Stomatoloogiakliinik arst-õppejõud.

Seotud asutustega:
· Meliva Tartu hambakliinik Riia 2, Tartu (Kvartali keskuse 3. korrusel), Tartumaa
· Tartu Ülikooli Kliinikumi Stomatoloogiakliinik L.Puusepa 1A (4.korrus), Tartu, Tartumaa