Küsimus nr 1766

Katariina küsis (23. märts 2005)
Tere! Pöördudes hambaarsti poole sooviga saada puuduva 6. hamba asemele alalõualuus implantaat, teatas ta, et implantaat sinna ei sobi, kuna ülemine, allavajunud hammas avaldaks implantaadile liialt tugevat survet. Ning soovitas silda. Samas kirjutas ta raviplaani kõikide tagumiste hammaste keraamilised täited/kroonid. Kas seega ei oleks siiski pikas perspektiivis kasulikum mulle kui patsiendile, kui kroonitaks see allavajunud ülemine hammas ning alla asetataks siiski implantaat? Mil määral on üldse võimalik tõsta kroonide/silla abil vajunud ülemisi tagahambaid? Ning kui õigustatud on tagahammaste keraamilised täidised sekundaarse kaariese ning hõredate luude puhul?
Tänan, kui mu küsimustest aru saite ning nõu anda oskate.
Timo Paberit vastas (2005-03-28 08:38)
On üsna tavaline, et peale hamba eemaldamist hakkavad kontakthammastega toimuma muutused. Kui ruumi on implantaadi jaoks liialt vähe, on võimalik teatud juhul allavajunud hammast lühendada ning kroonida. Nii võib olla võimalik ikkagi implantaati paigaldada.

Sildproteesi paigaldamiseks on vaja naaberhambaid ulatuslikult lihvida. Oleneb konkreetsest situatsioonist, kuid implantatsioon on tõepoolest kõige tänapäevasem hamba asendamise viis. Harva esineb situatsioone, kus see oleks absoluutselt vastunäidustatud.

See, mil määral on võimalik tõsta kroonide/silla abil vajunud ülemisi tagahambaid, oleneb jällegi konkreetsest situatsioonist. Keraamilise täidise kvaliteet on loomulikult parem, kui mistahes plommimaterjalil, paraku on hinnad oluliselt kõrgemad.
Timo Paberit Timo Paberit, hambaarst

1999-2000 EHÜL president. Lõpetas TÜ hambaarstina 2001. Töötab Tallinnas Merimetsa hambakliinikus ja Viru hambakliinikus ning Cardens hambakliinikus Tartus

Seotud asutustega:
· Cardens OÜ Jaani 20, Tartu, Tartumaa
· Kesklinna Hambakliinik OÜ Lai 10, Pärnu, Pärnumaa
· Kreutzwaldi Hambakliinik Kreutzwaldi 3, Tallinn
· Lasnamäe Hambakliinik OÜ Tähesaju 14, Tallinn
· Viru Implantoloogia Narva mnt.1, Tallinn

NB! Meie leht kasutab küpsiseid (cookies) veebiliikluse analüüsimiseks ning kasutajakogemuse parandamiseks. Jätkates veebilehe kasutamist, nõustud küpsiste salvestamisega sinu arvutisse.