Küsimus nr 1652

Mari küsis (9. veebr 2005)
Selline küsimus, kas hambakaaries, -kivi võivad põhjustada hambavalu? Ning kuidas seda vältida?
Terje Altosaar vastas (2005-02-14 13:09)
Hambakaaries ja krooniline igemepõletik (parodontiit) põhjustavad valu. Valu vältimiseks tuleb vältida haigust.

Kõige tõhusam haiguse vältimise meetod on korralik ja korrapärane kattu eemaldamine hammastelt. Suuhügieeni mõju suuõõne haiguste, sealhulgas hambakaariese ja kroonilise igemepõletiku kulule on suur. Katt ei eemaldu ilma mehaanilise puhastamiseta. See tähendab, et nätsu närimine ja õuna söömine ei puhasta hambaid katust küllaldaselt. Hambahaiguste ärahoidmiseks on tähtis, et hamba igalt pinnalt eemaldataks katt hoolsalt ja korrapäraselt.
Igapäevaseks hammaste pesemiseks on vajalikud sobiv hambahari ja -pasta, hammaste vahede puhastamiseks kasutatakse vastavalt vajadusele kas hambaniiti, -tikku või -vaheharja.

Individuaalset teavet teie hammaste tervise ja vajalikke ennetamismeetotite kohta annab teie hambaarst. Koos hambaravipersonaliga leiate tee valutute hammaste juurde.

Soovitan lugeda ka:
Ladestused hammastel ning neist tingitud haigused
Miks igemed veritsevad
Suuhügieen ja hambahaiguste ennetamine
Hambakaariese diagnostika ja ravi

Terje Altosaar Terje Altosaar, suuhügienist

Lõpetanud 2003 Helsingin Ammattinkorkeakoulun Sdati, 1995.a Helsingin IV Terveydenhuolto Oppilaitos. Täiendused ka Soomes, Rootsis, Saksamaal, Austrias jne. Töötanud suuhügienistina ja lektorina. Töötanud välja hambaarstiabide ja suuhügienistide kutseoskusnõuded. Hetkel töötab AS ODE Hambakliinik suuhügienistina. Projektimeeskonnas "Laste hammaste tervis"

Seotud asutustega:
· Dukan & Korrovits Hambaravi Kitsas 8, I korrus, Tartu, Tartumaa
· ODE AS Riia 11, Tartu, Tartumaa

NB! Meie leht kasutab küpsiseid (cookies) veebiliikluse analüüsimiseks ning kasutajakogemuse parandamiseks. Jätkates veebilehe kasutamist, nõustud küpsiste salvestamisega sinu arvutisse.