Küsimus nr 1638

Toomas küsis (1. veebr 2005)
1. Kas peale süsivesikute söömist läheb hambaemail pisut pehmemaks (happerünnak)? Siis ei maksaks vist kohe hambaid harjaga hõõruda? Kas loputada suud veega ja kaua oodata kuni võib hambaid pesta?
2. Hambaniidiga igemevao puhastamine tekitab väga kergelt veritsust, samuti juhtub seda mõned korrad nädalas hambaid pestes (kuigi vajutan üsna kergelt). See pole vist normaalne?
Ette tänades, Toomas.
Terje Altosaar vastas (2005-02-04 14:15)
1. Hambakaariese tekket põhjustavad süsivesikutest üleküllastatud toit, selle pikaajaline kontakt hambapinnaga, suuõõnemikroobid ja hambakoe ehitus. Mitte alati pole oluline suhkrut sisaldavate maiustuste hulk, vaid kui tihti neid süüakse ja kui pikka aega toiduaine suus viibib. Näiteks karastusjoogi vedeliku vormis suhkur eemaldub suust kolme minutiga (happerünnak siiski ca 20 min), samas on sama suure suhkrukoguse kliirens (kohvi)saiakese kujul umbes 20 minutit (happerünnak kuni 2 h).

Ajal kui kariogeensed mikroobid kasutavad suhkrut oma ainevahetuses ja selle kaudu toodavad hamba kõvakudesid lahustavaid (piim)happeid (happerünnak) ei tohi hambaid pesta. Hammaste veega loputamisel eemaldame osaliselt lahtised toiduosad aga bakterite eemaldamiseks vajame mehaanilist hammaste puhastamist.

Pesemist võib teostada peale happerünnakut või ksülitooli toote kasutamist. (Soovitavalt toodet milles on maitsestusainetest 100% ksülitooli. Ksülitooli hulgast oleneb kasutatava toote kogus ja aeg. nt närides 100% ksülitooli närimiskummi katkestatakse happerünnak ~8 minutiga vastavalt 13% ksülitooli sisaldusega närimiskummi peaksime närima kaks padjakest ja ~13min.)

Ksülitooli kasulik efekt hammastele seisneb selles, et kariogeensed mikroobid ei suuda seda kasutada oma ainevahetuses, ega selle kaudu toota hamba kõvakudesid lahustavaid (piim)happeid. (Ksülitool)nätsu närimine lisab ka sülje eritumist, mis tõstab selle puhverduskapatsiteeti. Pikaaegne ksülitooli kasutamine vähendab S.mutansi hulka katus, kuigi süljes võib selle määr jääda endiselt kõrgeks.

Ksülitooli kaariest ärahoidva efekti saavutamiseks tuleks seda närimist (või imemist) nõudval kujul kasutada umbes 1g suuruste annustena vähemalt kolm korda päevas söögikordade lõpetamiseks. Nii lühendab see söögikorra järgset demineralisatsiooni ja kiirendab pH normaliseerumist, mis on remineralisatsiooniprotsessi eelduseks. Eriti hea efekt saavutatakse suhulõikuvate hammaste korral, seepärast soovitatakse ksülitooli eelkõige murdeiga lähenevatele lastele.


2. Veritseb põletikus ige ja igeme veritsus ei ole normaalne vaid viitab igemepõletiku või parodontiidi olemasolule. Igemepõletikku põhjustavad igemeserva lähedal hambapinnal (igemevaos) paiknevad mikroobid. Mikroobiaalse hambakatu (igemeveritsuse põhjustaja) saab hambapinnalt eemaldada õiget tehnikat kasutades mehhaaniliselt hõõrudes. Selleks peab kasutama hambaharja ja individuaalselt sobivat abivahendit (kas hambaniiti, hambavaheharja, kolmnurkse läbilõikega hambatikku vms). Mineraliseerunud katu ehk hambakivi eemaldamiseks tuleb pöörduda hambaarsti vastuvõtule. "Vaakumravi" jms ei kõrvalda haiguse põhjust.

Inimesed, kellel on soodumus igemehaiguste tekkeks( põhjustaja - mineraliseerunud katu), peavad regulaarselt ladestuste eemaldamise eesmärgil külastama hambaarsti (ja seda elupäevade lõpuni).
Terje Altosaar Terje Altosaar, suuhügienist

Lõpetanud 2003 Helsingin Ammattinkorkeakoulun Sdati, 1995.a Helsingin IV Terveydenhuolto Oppilaitos. Täiendused ka Soomes, Rootsis, Saksamaal, Austrias jne. Töötanud suuhügienistina ja lektorina. Töötanud välja hambaarstiabide ja suuhügienistide kutseoskusnõuded. Hetkel töötab AS ODE Hambakliinik suuhügienistina. Projektimeeskonnas "Laste hammaste tervis"

Seotud asutustega:
· Dukan & Korrovits Hambaravi Kitsas 8, I korrus, Tartu, Tartumaa
· ODE AS Riia 11, Tartu, Tartumaa