Küsimus nr 1615

Annika küsis (25. jaan 2005)
Viimasel ajal olen märganud, et hammaste toon on muutunud (kollakaks) ning hammaste vahed oleks nagu tumenenud osadest kohtadest (alumised esihambad näit). Kohvi, mis peaks ju hambaid tumedaks tegema, ei joo, tarbin rohelist teed või nn maateesid, toitudest tarbin enim kana, toorsalateid, piimatooteid, mis iseenesest ei tohiks ka ju hammaste värvumist soodustada.
Lisaks avastasin peegli abil vaadates, et ühe ülemise tagumise hamba äär (plommi kõrval) on täiesti tumedaks muutunud. Sellele hambale on tehtud juureravi, aga vaevalt et selline osaline tumenemine sellest on-või ikka on?
Hambaid pesen 2x päevas, kasutan suuvett ja niiti ka vahel (kui meelde tuleb), peale igat sööki loputan lisaks suud veega. Kas hambaarsti või suuhügienisti poole pöördumisest oleks kasu, et hambavärvi tagasi normaalseks saada? Millised protseduurid mind ees võivad oodata, arvestades, et hambad on ülitundlikud ja osade esihammaste sisemine külg(email) on kulunud ?

Aitäh!
Terje Altosaar vastas (2005-01-26 08:15)
Mainisite, et tarvitate rohelist teed - tee nagu ka kohv ja punane vein - tekitavad kiiresti meie hammastele pigmente. Hammaste igemepoolsesse servad kattuvad tumeda pigmendiga moodustades triibud. Pigmentide tekkimise kiirus sõltub ka osaliselt sellest, kas teie hammastel on hambakivi. (Hambakivi pind on kare ja seega kinnituvad pigmendid kiiresti hamba pinnale.) Kui teie hammastel on hambakivi siis hammaste puhastus on aeganõudvam protseduur. Soovitan lugeda vastust küsimusele nr 1413

Mõned võimalused pigmendi eemaldamiseks hammastelt:
1) Õhkabrasiooni seadmega (Õhkabrasiooni seadmes ehk nn "liivapritsis" suunatakse abrasiivosakeste juga suruõhu abil hambapinnale. Eemaldatakse pigmendid ja poleeritakse samas hambapinda)
2) Pastapuhastus. (hammastelt eemaldatakse ladestused pöörleva poleerimiskummi ja pastaga.)
Terje Altosaar Terje Altosaar, suuhügienist

Lõpetanud 2003 Helsingin Ammattinkorkeakoulun Sdati, 1995.a Helsingin IV Terveydenhuolto Oppilaitos. Täiendused ka Soomes, Rootsis, Saksamaal, Austrias jne. Töötanud suuhügienistina ja lektorina. Töötanud välja hambaarstiabide ja suuhügienistide kutseoskusnõuded. Hetkel töötab AS ODE Hambakliinik suuhügienistina. Projektimeeskonnas "Laste hammaste tervis"

Seotud asutustega:
· Dukan & Korrovits Hambaravi Kitsas 8, I korrus, Tartu, Tartumaa
· ODE AS Riia 11, Tartu, Tartumaa

NB! Meie leht kasutab küpsiseid (cookies) veebiliikluse analüüsimiseks ning kasutajakogemuse parandamiseks. Jätkates veebilehe kasutamist, nõustud küpsiste salvestamisega sinu arvutisse.