Küsimus nr 1587

Ann küsis (17. jaan 2005)
Kunagi aastaid tagasi olid mul nn klambrid nii üleval kui all, hambad said ka enam-vähem ritta. Ravi jäi aga natuke pooleli. Kuna klambrid ise olid alles, siis neid aeg-ajalt öösiti ikka kandsin, mistõttu püsisid hambad ka enam-vähem samas koha. Paar aastat tagasi läksid aga klambrid katki (mis pole ka ime, sest nende iga oli juba hea 6-7 aastat) ja kui nüüd veel tarkusehambad ka tulema hakkasid, siis tahavad silmahambad uuesti teistest ettepoole tulla...
Käisin ka ortodondi vastuvõtul ja tema nägi lahendusena seda, et esiteks tõmmata välja tarkusehambad, siis veel mõned hambad ja siis samuti breketit nii üles kui alla. Aga selleks ma tõesti valmis ei ole. Ma lihtsalt tahaks, et asi ei läheks hullemaks, kui ta hetkel on...
Kas tänapäeval üldse enam klambreid, mida saab vajadusel suust ära ka võtta, ei kasutatagi (nii väitis ortodont)? Ja kas ainult tarkusehammaste väljatõmbamisest on abi (st et ehk nad siis ei lükkaks enam teisi hambaid rivist välja)?
Triin Jagomägi vastas (2005-01-18 16:50)
Tarkusehammaste eemaldmine ruumipuudusega patsientidel on näidustatud. Kirja teel on raske ennustada, kas edaspidi muutub ruumipuudumus suuremaks või jääb stabiilseks. Olulist infot ortodondile annab teadmine algsest hambumusanomaaliast (olukorrast enne ravi). Tavaliselt selle järgi planeeritakse ka retensiooniaparaat ravi alguses.
Teie puhul arvatavasti ortodont pakkus Teile välja raviplaani, millega oleks võimalik korrigeerida hambumusanomaaliat. Võimalik on teha ka nn. retensiooniplaat, mis stabiliseerib olukorda, aga hambumust paremaks ei muuda.
Triin Jagomägi Triin Jagomägi, ortodont

1987-1993 Tartu Ülikool, Arstiteaduskond, stomatoloogia eriala. 1993-1995 Kuopio Ülikool, International Institute for Oral Health, MSc in orthodontics. Alates 1996 Tartu Ülikool lastestomatoloogia assistent. SA TÜ Stomatoloogiakliinik arst-õppejõud.

Seotud asutustega:
· Meliva Tartu hambakliinik Riia 2, Tartu (Kvartali keskuse 3. korrusel), Tartumaa
· Tartu Ülikooli Kliinikumi Stomatoloogiakliinik L.Puusepa 1A (4.korrus), Tartu, Tartumaa

NB! Meie leht kasutab küpsiseid (cookies) veebiliikluse analüüsimiseks ning kasutajakogemuse parandamiseks. Jätkates veebilehe kasutamist, nõustud küpsiste salvestamisega sinu arvutisse.