Küsimus nr 1546

Rünno küsis (3. jaan 2005)
Selline probleem on et ilmselt on mul suu limaskestapõletik, nimelt on mul keelepeal villid, mis on päris valusad. Hommikul ärgates saan veel end inimesena tunda aga peale lõunasel ajal hakkavad nagu valutama ja võibolla et ka suureneb väike paistetus. Siis on mul keel paks ja ei saa korralikult rääkida ja veel vähem süüa aga joomisega probleeme ei ole. Kurk valus ei ole mandlid ka paistes ei ole. Vahepeal lööb ka üles väikese palaviku no nii 37,0. Proovisin seda siin aasta vahetusel omalkäel ravida - olen loputanud suud pidevalt soolaveega see võtab nagu korraks paremaks aga ei aita ka eriliselt midagi, sama olen teinud ka kaaliumpermanganaadi veega selline õrn lillakas vesi kuid ikka ei midagi. Lisaks on mul veel mingi aerosoolrohi taruvaigu ja saialille segu (tinktuur propolis, calendula) ja ega seegi nagu ei aita vähemaks pole neid ville läinud aga õnneks pole ka juurde tulnud.
Mida teha tahaks ükskord ennast inimesena ka tundma hakkata.
ette tänades Rünno
Marek Vink vastas (2005-01-06 15:59)
Kliinilist pilti nägemata on raske pakkuda, millise keele limaskesta põletikuga tegu võib olla. Kahjuks on sümptomaatika kirjeldamisel ära jäänud ka ajalised määratlused. Kui tegemist on umbes nädala kestvate nähtudega, siis on kõige tõenäolisemalt tegemist kas aftide või viirusliku (näit herpese) põletikuga.
Ega koduste vahenditega palju muud teha saagi, kui patsient on juba teinud. Olukord võib iseenesest rahuneda 1-2 nädalaga. Desinfitseerivad loputused aitavad ära hoida bakteriaalse põletiku teket. Alati võiks ägedate nähtudega pöörduda arsti vastuvõtule, kes siis võimaliku raviplaani välja töötab. Efektiivne on selliste limaskesta kahjustuste valutustamisel ja paranemise kiirendamisel laserravi.

Marek Vink Marek Vink, hambaarst

Haridus: Tartu Ülikool 1989-1992, Helsingi Ülikool 1992-1995. Tartu Ülikooli õppejõud 1997-2005. Hetkel hambaarst Al Mare Hambakliinikus. Hambaarstide Liidu president

Seotud asutustega:
· Meliva Al Mare hambakliinik Vabaõhumuuseumi tee 2A, Tallinn
· Meliva KW hambakliinik Pärnu mnt 22-2, Tallinn

NB! Meie leht kasutab küpsiseid (cookies) veebiliikluse analüüsimiseks ning kasutajakogemuse parandamiseks. Jätkates veebilehe kasutamist, nõustud küpsiste salvestamisega sinu arvutisse.