Küsimus nr 1519

Jane küsis (6. dets 2004)
Kas breketeid on võimalik panna kui üks esihammas on tervenisti murdunud ja ülesse ehitatud valguskõvastuvast plommist?
Üks arst ütles, et ei ole võimalik, sest ainult tervetele hammastele pannakse breketeid. Kui ma pöördusin teise arsti juurde, et see katkine hammas portselankrooniga katta, soovitas tema enne breketitega hambad korda ajada ja alles siis kroon panna.
Igal pool hinnakirjas on ühe breketi hind. Mitu (keraamilist) breketit ühele hambareale pannakse ja millest nende arv sõltub?
Triin Jagomägi vastas (2004-12-07 09:57)
Ülesehitatud hambale on võimalik breketit panna, aga sellega kaasnevad ka mõningased riskid. Hambal peab olema korralik juuretäidis, sest pooliku täidisega või põletikukoldega hammas võib ortodontilise nihutamise ajal hakata valutama. Trauma saanud hambal on suurem oht hambajuure resorbtsiooniks ortodontilise ravi käigus. Täidismaterjali peal ei püsi breketid nii hästi kui tavalisel hambal. Tavaliselt pannakse breketid kõikidele hammastele s.o 10-le või 12-le hambale (sõltuvalt raviplaanist). On olemas ka variant, kui esimesele 6-le hambale asetatakse keraamilised breketid ja tagumistele metallist breketid.
Triin Jagomägi Triin Jagomägi, ortodont

1987-1993 Tartu Ülikool, Arstiteaduskond, stomatoloogia eriala. 1993-1995 Kuopio Ülikool, International Institute for Oral Health, MSc in orthodontics. Alates 1996 Tartu Ülikool lastestomatoloogia assistent. SA TÜ Stomatoloogiakliinik arst-õppejõud.

Seotud asutustega:
· Meliva Tartu hambakliinik Riia 2, Tartu (Kvartali keskuse 3. korrusel), Tartumaa
· Tartu Ülikooli Kliinikumi Stomatoloogiakliinik L.Puusepa 1A (4.korrus), Tartu, Tartumaa

NB! Meie leht kasutab küpsiseid (cookies) veebiliikluse analüüsimiseks ning kasutajakogemuse parandamiseks. Jätkates veebilehe kasutamist, nõustud küpsiste salvestamisega sinu arvutisse.