Küsimus nr 1486

Gertrud küsis (24. nov 2004)
Tere,
mul on ilusad valged terved hambad.:) Aga kummagil kaarel on 1 veidi rittaseadmist nõudev hammas, seega on ilmselt vajadus breketie järgi. Aga mul on teatud hirmud e. eelarvamused, seega mõned küsimused seoses breketitega:

1) kas breketid ja/või nendega seotud traadid ISEENESEST võivad kuidagi kahjustada hammaste emaili-glasuuri-värvi? Tekitada nö. laike või muid ebaühtlusi hammaste pinnal? Suuhügieen palun vastusest välja jätta, selle tähtsus on arusaadav.

2) kas igakuisel ravikäigul on võimalik hambaid lasta põhjalikult puhastada? pean silmas just breketite/traadi alt-ümbert?

3) kas breketravi mõjul ehk tulemusel on võimalikud mistahes muud tõsisemad probleemid (igemete haigused? kaaries jms?).

Tänan ette põhjaliku vastuse eest!
Triin Jagomägi vastas (2004-11-25 12:25)
1.Esimesele küsimusele vastates ei saa üle ega ümber hügieenist. Breketid ise hammast ei kahjusta, knuna breketid on kleebitud hammastele ning breketi alune pind on selle tõttu välismõjude eest hästi kaitstud. Ümber breketi aga koguneb katt, mis on nende valgete laikude põhjustajaks, kuna hambaemailis hakkavad tööle samad protsessid mis tekkiva hambaaugu puhulgi. Kui breketid katused pole, siis ei muutu ka hambad laiguliseks.
Hammaste tervise seisukohalt sobivad hammastele paremini metallist breketid, kui keraamilised. Keraamiliste breketite eemaldamisel võib mõnikord tekkida probleeme ja breket võib eemalduda koos väikese emailikilluga.
2. Igakuisel visiidil on võimalik lasta hambaid professionaalselt puhastada.
3. Nagu enamuste raviprotseduuridega, nii ka ortodontilise raviga võib kaasuda erinevaid probleeme. Kõige sagedamini esinev hügieeniprobleem sai mainitud. Ortodontilise raviga võib kaasneda hambajuure lühenemine, milleks võib põhjuseid olla palju. Liiga suur koormus, hambatrauma, eriline hambajuure kuju, liiga pikk ravikestus jne. Õige ortodontilise tehnikaga saab selle riski viia miinimumini, patsiendi poolt tuleb hoiduda hambatarumadest ning külasatada määratud aegadel ortodonti.
Suurem risk hambaaukude tekkeks ja igemehaigusteks on ikka halva hügieeni puhul.
Triin Jagomägi Triin Jagomägi, ortodont

1987-1993 Tartu Ülikool, Arstiteaduskond, stomatoloogia eriala. 1993-1995 Kuopio Ülikool, International Institute for Oral Health, MSc in orthodontics. Alates 1996 Tartu Ülikool lastestomatoloogia assistent. SA TÜ Stomatoloogiakliinik arst-õppejõud.

Seotud asutustega:
· Meliva Tartu hambakliinik Riia 2, Tartu (Kvartali keskuse 3. korrusel), Tartumaa
· Tartu Ülikooli Kliinikumi Stomatoloogiakliinik L.Puusepa 1A (4.korrus), Tartu, Tartumaa

NB! Meie leht kasutab küpsiseid (cookies) veebiliikluse analüüsimiseks ning kasutajakogemuse parandamiseks. Jätkates veebilehe kasutamist, nõustud küpsiste salvestamisega sinu arvutisse.