Küsimus nr 1462

Kairit küsis (13. nov 2004)
Mul on mure oma 1,5 aastase lapse pärast, nimelt on ta esimeste 4 ülemise hambaga probleem. Viimasel ajal märkasin, et hambad on krobelised ja otstest sakilised ning on kaetud mingi paksu kihiga nagu oleks pehmed ja on ka natuke teist värvi, mitte lumivalged ja nüüd on kaks hammast ka ära murdunud st et pooleks - hammas ei ole oma täies pikkuses. Mida oleks võimalik ette võtta või milles on asi? Äkki on toidus probleem ? Ta vahest on saanud küll limonaadi ja olen siirupist talle morssi teinud, kuid ma ei usu, et see nii hull oleks, et kohe hambad ära murduks...
Ma saan muidugi aru, et võibolla on nii raske öelda kui pole näinud hammaste seisukorda, kuid siiski oleksin mingi vastuse eest tänulik.

Lugupidamisega,
Kairit
Terje Altosaar vastas (2004-11-18 16:27)
Kirjelduse järgi võib oletada et tegemist on lutipudelikaariesega. Lutipudelikaaries on tõsine suuhaigus, kuid õnneks ka ennetatav. Palun tutvuge artikliga "Lutipudelikaaries - lapse hammaste suurim vaenlane". Usun, et eelnev artikkel annab piisavalt näpunäiteid haiguse sünnist ja ka ennetuse võimalikusest. Samas on ka oluline oleks põõrduda hambaarsti poole ja vastavalt kliinilisele pildile otsustada ravi meetod.
Märkisite ka et hambad on kaetud paksu kihiga. Julgen oletada et kiht hammastel on katt ehk bakterite kogum. Suuhügieeni mõju suuõõne haiguste, sealhulgas hambakaariese ja kroonilise igemepõletiku kulule on suur. Katt ei eemaldu ilma mehaanilise puhastamiseta. See tähendab, et nätsu närimine ja õuna söömine ei puhasta hambaid katust küllaldaselt. Hambahaiguste ärahoidmiseks on tähtis, et hamba igalt pinnalt eemaldataks katt hoolsalt ja korrapäraselt.

Laste hambaid tuleks pesta hetkest kui esimene hammas suhu lõikub. Seni kui laps ei oska pastat välja sülitada piisab hammaste harjamisest hambaharjaga. (Oluline on et hammaste pesemine on järjepidev tegevus st. igal õhtul pestaks hambaid.)

Soovitan lugeda ka:
Suuhügieen ja hambahaiguste ennetamine
Ladestused hammastel ning neist tingitud haigused


Terje Altosaar Terje Altosaar, suuhügienist

Lõpetanud 2003 Helsingin Ammattinkorkeakoulun Sdati, 1995.a Helsingin IV Terveydenhuolto Oppilaitos. Täiendused ka Soomes, Rootsis, Saksamaal, Austrias jne. Töötanud suuhügienistina ja lektorina. Töötanud välja hambaarstiabide ja suuhügienistide kutseoskusnõuded. Hetkel töötab AS ODE Hambakliinik suuhügienistina. Projektimeeskonnas "Laste hammaste tervis"

Seotud asutustega:
· Dukan & Korrovits Hambaravi Kitsas 8, I korrus, Tartu, Tartumaa
· ODE AS Riia 11, Tartu, Tartumaa

NB! Meie leht kasutab küpsiseid (cookies) veebiliikluse analüüsimiseks ning kasutajakogemuse parandamiseks. Jätkates veebilehe kasutamist, nõustud küpsiste salvestamisega sinu arvutisse.