Küsimus nr 1448

Evert küsis (9. nov 2004)
Mul on suur mure seoses suuhügieeniga. Mul on tugev kahtlus, et mul on halitoos, kuna võrreldes teiste inimestega on mul tunne, et mu suu ei ole kaugeltki nii värske kui olla võiks. Selle juures näen loomulikult kõvasti vaeva suu puhastamisega,isegi ebanormaalselt palju.
Olen pöördunud vastava probleemi lahendamiseks oma hambaarsti poole, kuid ta pole mulle tegelikult selles osas üldse nõu andnud. Praeguse seisuga on ka kõik hambad terved, aga ei saa õelda, et kaaries kuidagi mõjutaks suuleha tekkimist või kadumist.Pigem on see nagu seotud keelega ning ma ei tea kas on olemas mingeid keelehaigusi aga vahel peale söömist on keelel kohe nagu tuntavad minged protsessid, mida ei saa harjamisega takistada ja üldises mõttes on suu kogu aeg nagu kuum seestpoolt ja muutub selliseks mõned minutid peale põhjalikku pesemist(peale ükskõik mille söömist jääb tuntavaks ka selle toiduaine lõhn keelele kui teistel inimestel on harilikult peale söömist suu lõhnatu). Nõnda, et tekib tõsine tõrje kellegagi lähedalt rääkida.
Nagu aru võib saada on see suureks takistuseks elus hakkama saamisel. Olen kursis, et Eestis seda hapnikuga halitoosiravi veel ei tehta, aga midagi peaks ju olema võimalik ette võtta!
Väga loodan, et Te oskate mulle konstruktiivset abi anda.
Terje Altosaar vastas (2004-11-12 10:07)

Lp Evert.


Väga raske on leida ühest vastust teie küsimusele. Oluline oleks kaebustele lisaks näha ka teie suu kliinilist pilti. Võin ainult oletada millest halb hingeõhk on tingitud.


Kui teie hambad on terved ja igemed ei veritse hammaste pesemise ja ka hamba vahede puhastamise ajal võime oletada, et tegemist ei ole kaariesega ega ka igemepõletikuga. Lisasite, et suu on kogu aeg nagu kuum seestpoolt ja muutub selliseks mõned minutid peale põhjalikku pesemist hambapastaga. Pea kõikidesse tänapäevastesse hambapastadesse lisatakse järjest rohkem vahutavust ja säilitusaega parandavaid komponente. Vahutava pesuainena on põhiliselt kasutusel naatriumlaurüülsulfaat, säilitusainena eelistatakse bensoehapet. Nt. hambapastasse lisatud vahuaine võib mõjutada limaskesta ärritavalt. Ja seega võib tekkida põletav tunne suus.


Samas võib ka olla tegemist süljeerituse vähenemisega. Kui süljeeritus on vähenenud kaebavad patsendid tugevasti väljendunud kuivustunde üle suupiirkonnas. Seda kirjeldatakse keele kleepumisena pehmetele kudedele, põskedele ja suulakke. Sagedasemad kaebused on veel keele ja suu põletustunne (glosso-,stomato-dynia), väljendunud suulehk, neelamisraskused, artikulatsioonihäired.


Paljudel tavalistel ravimitel alates kõrgvererõhuravimitest ja lõpetades depressioonivastaste ravimitega on samasugune kuivatav mõju, mille tulemusena tekivad haisvad gaasid. Ja kui Te ei kasuta ravimeid siis soovitaksin ka kontrollida perearsti juures teie tervist (veresuhkur, kilpnääre, seedesüsteemi nt magu, kurgumandlid jne.) Paljudel üldhaigustel on üheks kõrvalnähuks ka kuiv suu.


Suu kuivuse koduseks raviks soovitaksin järgmist:

  • Ära tunda ja siis eemaldada või parandada kõik kahju tegevad faktorid.

  • stimuleerida süljenäärmeid, et suurendada sülje eritust (närida ksülitooliga närimiskummi, kasutada Biotene hambapastat)

  • efektiivne sülje asendus, kasutades kunstlikku sülge Oralbalance geel.

  • võib määrida limaskesta oliiviõliga

  • hammaste õige puhastamine süljeeritust soodustava hambapastaga (nt Biotene Original) või hambageeliga (nt Oralbalance Gel)

  • juua vett

Sülg pakub häid võimalusi haiguste varajaseks diagnoosimiseks. Teades sülje ja süljes leiduvate mikroobide ning bakterite hulka, saab hambaarst kasutada sülge hambakaariese vältimiseks või peatamiseks. Seega soovitaksin Teil oma hambaarsti juures teha süljetestid. Testide abil selgub kas tegemist on nt. süljeerituse vähenemisega või seenhaigusega.


Olukorda saab aga leevendada korraliku suuhügieeniga (vt Biotene sarja tooteid) ja regulaarse toitumisega. Keele tagaosas asuvat kattu võib ka ise hambaharja abil eemaldada

Loodan, et leiate eelpool olevast midagi kasuliku ja kasutades oma hambaarsti ning perearsti abi leiate probleemile lahenduse. Jõudu!


Vaadake ka


Terje Altosaar Terje Altosaar, suuhügienist

Lõpetanud 2003 Helsingin Ammattinkorkeakoulun Sdati, 1995.a Helsingin IV Terveydenhuolto Oppilaitos. Täiendused ka Soomes, Rootsis, Saksamaal, Austrias jne. Töötanud suuhügienistina ja lektorina. Töötanud välja hambaarstiabide ja suuhügienistide kutseoskusnõuded. Hetkel töötab AS ODE Hambakliinik suuhügienistina. Projektimeeskonnas "Laste hammaste tervis"

Seotud asutustega:
· Dukan & Korrovits Hambaravi Kitsas 8, I korrus, Tartu, Tartumaa
· ODE AS Riia 11, Tartu, Tartumaa