Küsimus nr 1435

Anu küsis (5. nov 2004)
Kui ma olin umbes 1-aastane, kukkusin toolilt ja kaotasin ühe ülemise hamba. Nüüd olen 24-aastane ja selle hamba kohale pole peale piimahamba kaotust uut tulnud. Kaotatud hamba kõrval olev silmahammas on aga siiamaani piimahammas. Seda on mulle paljud hambaarstid öelnud. Kuna üks hamba koht on tühi ja kõrval on väike piimahammas, on esimesed lõikehambad nihkunud tühjale kohale ja seetõttu on mul ülemised keskmised hambad viltu. Seal, kus peaks olema kahe ülemise lõikehamba vahekoht, on üks hammas keskel. Jutt on üsna segane, aga tahaksin uurida, kelle poole ma üldse pöörduma peaks, et ülemised keskmised hambad uuesti keskele saaks.
Olen aru saanud, et hambaklambrid ega breketid siin ei aita. Olen kuulnud võimalusest, et hambad lihvitakse tiku-jämedusteks ja siis tehakse uued hambad. Kas minu juhtumi puhul oleks see reaalne? Ja kui palju selline meetod umbes maksta võib? Elan Pärnus, aga kui on kindel, et hambarea otseks saan, võin ravima ka mujale Eestisse minna.
Tänan.
Reet Pallase vastas (2004-11-08 10:11)
Taolisel puhul on ravivõimalusi kindlasti mitmeid, aga ravi ei pruugi olla kõige lihtsam. Igal juhul soovitan varuda kannatlikkust.

Teie küsimuse järgi otsustades on Teil suure tõenäosusega puuduvad hambad siiski olemas, aga peetunud kujul. See tähendab, et nad on luu sees ja pole trauma tõttu lihtsalt lõikunud. Seda saab kontrollida panoraam-röntgenpildiga. Enne ravi planeerimist tuleks igal juhul kindlaks teha, kas puuduvad hambad on olemas ning millises asendis nad on. Teatud juhul on võimalik taolisi peetunud hambaid siiski õigele kohale tuua. Selleks tehakse väike operatsioon, mille käigus leitakse luu seest hammas ja kinnitatakse selle külge täidisega väike nupuke, mille abil breketravi käigus õigele kohale nihutatakse (sikutatakse). Sel puhul oleks ravi kirurgiline ja ortodontiline, proteetilist ravi ja tervete hammaste lihvimist siis ilmselt vaja polekski. Kindlasti peaks aga valmistuma, et ortodontiline ravi võtab omajagu aega.

Kui lõikumata hammaste nihutamine oma kohale ei ole võimalik, tuleb tõesti mõelda proteetilise ravi peale. Kõige ilusam tulemus jääb vastavalt Teie suu vajadustele kas keraamiliste kroonide või keraamiliste laminaatidega (hamba tagumist külge viimaste puhul ei lihvita). Puuduvale kohale saaks teha näiteks keraamilise silla, mis toetub naaberhammastele. Röntgeni abil saab teada, millises olukorras on suus oleva piimahamba juur. Kui see on täies pikkuses olemas, võib kroonida ka piimahammast. Enamasti tulevad aga suhu jäänud piimahambad u. 40-ndatel eluaastatel siiski välja. Ühe keraamilise krooni hind kõigub 3500-4500 krooni vahel. Sealjuures eri hambaraviasutuste hinnapoliitika on erinev ning mõnedes kohtades lisandub sellele hinnale tuimestuste, jäljendite, mudelite, ajutiste kroonide jms. hinnad, mõnedes on tegu nn. paketthinnaga, millele juurde enam midagi arvestada ei tule.

Kui puuduva hamba alget ei olegi hammaste arengu käigus tekkinud, oleks mõistlik sellesse kohta paigaldada implantaat e. kunstjuur, mille peale ehitatakse kroon. Sama võimalus tekib peetunud hamba eemaldamisel. Kui silla püsimine sõltub tugihammastest ja nt. ühe tugihambaga tekkida võivad probleemid võivad saatuslikuks osutuda kogu sillale, siis implantaat on selles mõttes täiesti iseseisev ja sõltumatu hammas. Silla puhul tuleb ära lihvida tugihambad, implantaadi puhul saavad ümbritsevad hambad terveks jääda.

Teie juhuse puhul on kindlast mõistlik pöörduda ravile asutusse, kus töötavad koos nii ortodont, kirurg kui ka ortopeed e. proteesiarst. Igal alal on olemas spetsialistid ja nende koostööl on tulemus kindlasti parim. Alustada tuleks ehk panoraamröntgenist ja visiidist ortodondi juurde. Ma ei oska Pärnu kohta kahjuks soovitusi anda, Tallinnas on aga üheks selliseks raviasutuseks, kus kõik spetsialistid koos töötavad, CityMed Hambakliinik.
Reet Pallase Reet Pallase, hambaarst

Töötab Kliinik 32 hambaarstina, kelle valdkonnaks on hammaste ravi ja suukirurgia. Ta on lõpetanud Tartu Ülikooli arstiteaduskonna ja alustanud residentuuris spetsialiseerumist suu-, näo- ja lõualuudekirurgiks.

Seotud asutusega:
· Kliinik 32 Tornimäe 5, Tallinn

NB! Meie leht kasutab küpsiseid (cookies) veebiliikluse analüüsimiseks ning kasutajakogemuse parandamiseks. Jätkates veebilehe kasutamist, nõustud küpsiste salvestamisega sinu arvutisse.