Küsimus nr 1434

Reesi küsis (5. nov 2004)
Mure seoses breketitega. Olen 24 aastane naine. Aastaid tagasi kandsin ülemisel lõualuul breketeid, esihambad olid tugevalt ettepoole ja neljandad hambad on eemaldatud. Igatahes on praegu hambad ilusasti reas ning olen oma ülemiste hammastega rahul. Nüüd aga oleks vaja breketid panna alumisetele hammastele, kuna tarkuse hambad surusid esimesed hambad risti, samuti on 4 hammas rest täitsa välja surutud. Tarkuse hambad on eemaldatud. Küsimus oleks selline, kas selleks, et hambad ilusti ritta saada on vaja veel mõni hammas välja tõmmata või ei, kuna ruumi nagu eriti ei paista olevat? Palju läheks maksma alumiste hammaste breketid, mis oleksid hammastega ühte värvi?
Triin Jagomägi vastas (2004-11-05 15:55)
Raviplaani ainult e-maili teel teha ei saa. Teie puhul peab kindlasti vaatama ja mõõtma kipsmudeleid hammastest. Iga hamba tõmbamise otsus põhineb ikka konkreetsel juhtumil, mida analüüsitakse põhjalikult.
Keraamiliste s.o hambavärvi breketite hinnad võivad erineda firmade vahel päris palju. Kindlasti sõltub hind ka sellest, et kas valged breketid asetatakse esimesele 6-le hambale või kogu kaarele. Breketite kleepimine maksab suurusjärgus 4500-8000.-, millele kindlasti hakkab lisanduma aktiveerimise tasud kogu ravi vältel. Täpsema ülevaate ravi maksumusest saate kindlasti koos raviplaani valmimisega.

Triin Jagomägi Triin Jagomägi, ortodont

1987-1993 Tartu Ülikool, Arstiteaduskond, stomatoloogia eriala. 1993-1995 Kuopio Ülikool, International Institute for Oral Health, MSc in orthodontics. Alates 1996 Tartu Ülikool lastestomatoloogia assistent. SA TÜ Stomatoloogiakliinik arst-õppejõud.

Seotud asutustega:
· Meliva Tartu hambakliinik Riia 2, Tartu (Kvartali keskuse 3. korrusel), Tartumaa
· Tartu Ülikooli Kliinikumi Stomatoloogiakliinik L.Puusepa 1A (4.korrus), Tartu, Tartumaa