Küsimus nr 1328

Piret küsis (30. sept 2004)
Kas implantaadid sobivad tõesti kõikidele - nagu reklaamitakse? Läksin implantoloogi juurde konsulteerima, kas saaksin endale 2 implantaati. Teadsin, et mul on nõrgad igemed ja seda kinnitas temagi, öeldes, et vajan igemeravi. Ometi määras ta mulle esimese operatsiooni 2 nädala pärast. Kaks päeva hiljem läksin kirurgi juurde igemeravile. Tema ütles, et mul on parodontiit ja et mingit implantatsiooni ei tohi teha enne, kui igemed on korras. Kirurgi juures raviks kulub mul kuu, kui teatasin sellest implantoloogile, siis oli ta justkui pahane, et ma tema juurde operatsioonile tuleku edasi lükkan. Nüüd ma ei tea enam, kuidas käituda - kirurgi seisukoht tundub nagu mõistlikum, et kõigepealt tuleks korralikult igemed ära ravida. Samas aga seletas ta ka, et ega kroonilist parodontiiti ei saagi lõplikult välja ravida. Niisiis minu küsimus: kas mulle üldse sobivad implantaadid, või tuleb otsida teisi proteesimisvõimalusi?
Timo Paberit vastas (2004-10-04 10:04)
Sõltub, kui ulatusliku ning kui kaugele arenenud protsessiga on tegu. Samuti, kas haigus on kontrolli all või mitte. Seda on võimalik määrata parodontoloogilise konsultatsiooni käigus, kus mõõdetakse igemetaskute sügavused ning teostatakse abiuuringud. Kui Teile on määratud kroonilise parodontiidi diagnoos, on loomulikult mõistlikum eelkõige tegeleda antud haiguse raviga. Parodontiit kahjustab lõualuud ja hamba kinnitusaparaati ning viib lõpuks hamba kaotuseni. Sama võib juhtuda ka implantaadiga. Kuna implantatsioon on küllaltki kulukas protseduur, on oluline, et riskid oleksid võimalikult minimeeritud. Seega, kui kahtlete määratud diagnoosi õigsuses, on Teil õigus pöörduda veel mõne spetsialisti- soovitavalt parodontoloogi poole- täiendava konsultatsiooni eesmärgil. Kui antud haigus on suudetud kontrolli alla saada, st. eemaldatud on ladestused (st.hambakivi ning katt) igemetaskutest ning kaob muu sümptomaatika, mis haigusega kaasneb (veritsus igemetest, mäda voolus jne.), ei ole implantaatide paigaldamine siiski välistatud. Loomulikult tuleb siis ravi järgselt hammaste ja implantaatide seisundit regulaarselt kontrollida. 
Timo Paberit Timo Paberit, hambaarst

1999-2000 EHÜL president. Lõpetas TÜ hambaarstina 2001. Töötab Tallinnas Merimetsa hambakliinikus ja Viru hambakliinikus ning Cardens hambakliinikus Tartus

Seotud asutustega:
· Cardens OÜ Jaani 20, Tartu, Tartumaa
· Kesklinna Hambakliinik OÜ Lai 10, Pärnu, Pärnumaa
· Kreutzwaldi Hambakliinik Kreutzwaldi 3, Tallinn
· Lasnamäe Hambakliinik OÜ Tähesaju 14, Tallinn
· Viru Implantoloogia Narva mnt.1, Tallinn