Küsimus nr 1311

Allie küsis (26. sept 2004)
Lapse esimene kiku tuli 10kuuselt, kiku tuli mitte paremale alla vaid vasakule alla? kas see on väga paha? Miks ei tulnud paremale nagu oleks õigem?
Siit ka küsimus kuidas hambaid hooldada, ja mida teha et tuleks terved sirged hambad.
Tibu jääb muidu pudeliga magama ja öösel ei söö. Kas peale sööki peaks hamba puhtaks pesema ja alles siis tuttu. Või kunasest hakata hambaid pesema???
Kuidas on lood lutiga, kas hädajuhul ja enne magama jäämist võib anda või on hea juba praegu alustada lutist ja pudeliga magamajäämisest võõrutamist?
Terje Altosaar vastas (2004-10-01 09:03)
Lapse esimene kiku tuli 10kuuselt, kiku tuli mitte paremale alla vaid vasakule alla? kas see on väga paha? Miks ei tulnud paremale nagu oleks õigem?
Esimesena lõikuvad suhu alumised lõikehambad, ja seejärel ülemised lõikehambad (8-12. Kuul). Teie lapsel tuli esimene hammas 10 kuuselt ja seega ei ole muretsemiseks põhjust. Mõnikord võivad hilist hammastumist mõjutada ka nt. vähene imemisfunktsioon. Normaalselt arenenud ja hea toitumisega lapsel lõikuvad piimahambad suhu häireteta ega vaja arsti vahelesegamist.

Siit ka küsimus kuidas hambaid hooldada, ja mida teha et tuleks terved sirged hambad.
Profülaktikavõteteks on õige toitumisviis, pea asendi korrigeermine une ajal, lapsele sobiva päevareziimi järgimine, üldhaiguste vältimine, keelekida plastika, lõualuude liigse kasvu pidurdamine, kahjulike harjumuste kõrvaldamine, varajane suuõõne hügieen jne.

Kunstlikul toitmise korral, kui pudel on vertikaalses asendis ja lutt suure avausega, ei pea laps tegema alalõuaga liigutusi ja viimane jääb arengus maha. Kui pudel asetatakse padjale, et laps saaks ise toitu kätte, võivad tekkida lõaluude ühepoolsed deformatsioonid. Selline deformatsioon võib tekkida ka pudeli survest, selle vältimiseks tuleks kasutada paksendiga lutti. Lutil peab olema väike avaus, et laps imedes pingutaks, rakendaks jõudu, see on vajalik alalõua normaalseks arenguks.

Kui 8. elukuuks ei ole alalõug ettepoole nihkunud, võib imikule panna pea alla padja. Kui alalõug on liialt ees, siis peaks laps magama sootuks ilma padjata. Ühepoolse deformatsiooni vältimiseks peaks jälgima, et laps ei magaks, rusikas põse all. Täiendavat informatsiooni just Teie last puudutavatel küsimustel saate oma hambaarsti käest. Eelpool on siiski mõningad seigad mis võivad olla abiks.

Kuidas on lood lutiga, kas hädajuhul ja enne magama jäämist võib anda või on hea juba praegu alustada lutist ja pudeliga magamajäämisest võõrutamist?
Pikaajaliseks imemiseks loetakse luti imemist kauem kui üks aasta. Tuleks jälgida et laps ei hakka oma imemisvajadust rahuldama nt, sõrme või rusika imemisega. Kahjulike imemisharjumuste võõrutamine sõltub lapse vanusest. Imikuperioodis kasutatakse spetsiaalseid kindaid, kinniste varrukatega särke ja jakke, vanemate laste puhul veenmist või juhtida lapse tähelepanu imemiselt kõrvale huvitava mängu või tegevusega.
Ninahingamistakistuse korral konsulteerida kurgu-nina-kõrvaarstiga

Tibu jääb muidu pudeliga magama ja öösel ei söö. Kas peale sööki peaks hamba puhtaks pesema ja alles siis tuttu. Või kunasest hakata hambaid pesema?
Hammaste pesemine peaks algama esimese hamba lõikumisel. Muidugi väikestel lastel ei kasutata hammaste pesemisel hambapasta abi vaid piirdutakse mehaanilise puhastamisega. Oluline on õhtuti enne magamaminemist pesta hammas(d) hambaharjaga. Peale hammastepesemist ei tohiks enam süüa ega juua va. vesi.
Et lapsel oleks hammaste pesemine lõbus tegevus võiksid ka nt. samalajal vanemad hambaid pesta. Peale lapse hammastepesemist vanemad kontrollivad tulemust ja vajadusel pesevad uuesti.
Oluline on mõista et väikelaste hammaste tervis sõltub suuresti vanemate abist ja seda eelkõige õigete harjumuste kujundamisel. Laps on meist sõltuv.
Terje Altosaar Terje Altosaar, suuhügienist

Lõpetanud 2003 Helsingin Ammattinkorkeakoulun Sdati, 1995.a Helsingin IV Terveydenhuolto Oppilaitos. Täiendused ka Soomes, Rootsis, Saksamaal, Austrias jne. Töötanud suuhügienistina ja lektorina. Töötanud välja hambaarstiabide ja suuhügienistide kutseoskusnõuded. Hetkel töötab AS ODE Hambakliinik suuhügienistina. Projektimeeskonnas "Laste hammaste tervis"

Seotud asutustega:
· Dukan & Korrovits Hambaravi Kitsas 8, I korrus, Tartu, Tartumaa
· ODE AS Riia 11, Tartu, Tartumaa