Küsimus nr 1218

Eve küsis (15. mai 2004)
Mu ülemised hambad on viltu. Ühelt poolt kuni silmahambani ja sellest järgneva hambani on kõik OK, aga siis kaks päris esihammast on risti (ühe hamba külg, mis on üldist hambakaart arvestades enam-vähem õiges kohas, jääb justkui teise hamba taguse vastu u. 45 kraadise nurga all), siis edasi on üks korralik hammas, aga järgnev silmahammas kasvab hambakaarest väljapoole (ei mahu justkui hambakaare vahele). Edasi on kõik jälle OK.
Kandsin väikesena klambreid (alates 8-aastaselt mõned aastad), kuid need ei aidanud ning asi jäi seisma. Arst soovitas breketeid, kuid ütles, et selleks on vaja see väljakasvav silmahammas välja tõmmata.
Nüüd olen 19 ja tahaks siiski breketeid. Lugesin, et silmahambaid üldiselt välja ei tõmmata. Kuidas siis minu puhul veel oleks võimalik ruumi juurde tekitada (kui olukorra kirjeldus aitas)?
Teine probleem on, et tahaksin alates märtsist Eestist aastaks ära minna. Mis saaks siis breketitest? Kas ravi saab muudes riikides jätkata või tuleks see katkestada? Kas ravi enneaegse katkestamise korral lähevad hambad endisesse seisukorda tagasi või on seda võimalik vältida (näiteks jätkata justkui sealt kus jätkatakse tavaliselt pärast ravi lõppemist ja breketite eemaldamist - olen kuulnud, et siis tuleb ka veel kuid kanda mingit plaati või midagi taolist, mis takistab hambaid oma vanadesse kohtadesse tagasi liikumast)?
Kui kaua läheb keskmiselt aega esimesest konsultatsioonist kuni breketite suhu panemiseni ?
Ette tänades, Eve:)
Triin Jagomägi vastas (2004-05-26 09:27)
Reeglina silmahammast ruumipuudusel ei eemaldata. Ruumi loomiseks on ka teisi võimalusi: eemaldatakse näiteks silmahambast järgmine hammas või kõige rohkem lagunenud hammas vm. Kirjelduse järgi vajate breketravi ja ravi kestus eemaldamiste korral on minimaalselt 1,5-2 aastat. Kui te plaanite aastaks Eestist ära minna siis on ravi alustamist võimalik ka aasta edasi lükata. Ravi jätkamine teises riigis sõltub Teie võimalustes, sest paljudes maades tuleb ravi eest ise tasuda ja hinnad ei ole odavad.
Peale aktiivse ravi lõppu ja breketite eemaldamist järgneb retensiooniperiood, mille pikkus sõltub hambumusanomaaliast. Esimesest konsultatsioonist kuni breketite suhu panekuni kuluv aeg võib erinevates kliinikutes olla aerinev. Tavaliselt esimesel visiidil võetakse vajalikud diagnostilised materjalid, sellele järgneb 1-2 nädalat, mil arst paneb diagnoosi ning teeb raviplaani. Raviplaani tutvustav visiit on tavaliselt 1-2 nädalat peale esmast visiiti ning sel visiidil saab kokku leppida ka ravi alustamise aja.
Triin Jagomägi Triin Jagomägi, ortodont

1987-1993 Tartu Ülikool, Arstiteaduskond, stomatoloogia eriala. 1993-1995 Kuopio Ülikool, International Institute for Oral Health, MSc in orthodontics. Alates 1996 Tartu Ülikool lastestomatoloogia assistent. SA TÜ Stomatoloogiakliinik arst-õppejõud.

Seotud asutustega:
· Meliva Tartu hambakliinik Riia 2, Tartu (Kvartali keskuse 3. korrusel), Tartumaa
· Tartu Ülikooli Kliinikumi Stomatoloogiakliinik L.Puusepa 1A (4.korrus), Tartu, Tartumaa