Küsimus nr 1157

Agne küsis (13. apr 2004)
Olen 26-aastane naine. 3 kuud tagasi parandati plommi abil mu alumist 6.hammast. Paar päeva tagasi hakkasid ülemised hambad valutama, siis see alumine 6. ja siis valutas kogu lõualuu ja äkitselt tõusis ka palavik ja põsk paistetas. Läksin oma arsti juurde, kes diagnoosis 6. hamba juureümbrise põletiku, võttis vana plommi ära ja lõikas igemed lahti. Tuli palju verd aga mitte mäda nagu ta arvas. Ta puhastab selle ära ja paneb haava paranemisel uue plommi hambasse.
Minu küsimus teile, kas ta poleks pidanud enne röntgeni tegema? Oli see skalpelliga lähenemine õigustatud, kui sealt tuli vaid verd? Kas 3 kuuga võib tõesti juba parandatud hambasse uus põletik lüüa?
Timo Paberit vastas (2004-04-14 13:33)
Vitaalsetele e. nn "elus" hammastele hambatäidiste- st."plommide" paigaldamisel on alati olemas risk vigastada hambapulpi e. "hambanärve". Kui närvikahjustus on pöördumatu, järgneb sellele äge või krooniline hambanärvi põletik ehk pulpiit. Närvikahjustus võib olla tingitud järgmistest põhjustest:
1) sügav hambakaaries- hambaõõs on avatud ning hamba puhastamisel satuvad põletikku põhjustavad mikroobid hambanärvini. Samuti võib sel juhul hambanärvi kergesti instrumendiga vigastada
2) hamba puurimisel puudub adekvaatne jahutus ning eralduv soojus kahjustab närvi.
3) Hambatäidis jääb paigaldamise järgselt nö. "kõrgemaks" - sel juhul võib tekkida ka vastashammaste tundlikkus.
4) Plommimaterjali paigaldamisel kasutatavad kemikaalid põhjustavad närvikahjustuse.

Põhjusi võiks loetleda veel ning oluline on mõista, et kõik hambaraviprotseduurid on sõltuvalt ravitehnikast seotud suuremal või vähemal määral riskidega.

Põletik ei pruugi ägeneda kohe ning sel perioodil ei ole ka hammas tundlik. Põletiku ägenemisel tekib tugev, kestev valureaktsioon ning hamba tundlikkus. Mõnikord võib selline krooniline põletik hambas areneda pika aja (mitme aasta) jooksul. Kui hambaarst peab vajalikuks hammast ravida - st. paigaldada või vahetada täidiseid, võib protseduuri järgselt närvi- või juba hambajuure põletik ägeneda ja tagajärjeks jällegi tugev ja kestev hambavalu.

Hambaröntgen on vajalik diagnostikameetod ning põletike tekkel annab igal juhul adekvaatset lisainformatsiooni. Selle üle, kas kolleeg käitus õigesti, või mitte, ei ole võimalik ning ka eetiline siin arutleda. Kui Te kahtlete osutatud ravi kvaliteedi osas, on kõige õigem sellest kõigepealt hambaarsti teavitada ning paluda selgitusi. Samuti on võimalik raviasutust vahetada.

Timo Paberit Timo Paberit, hambaarst

1999-2000 EHÜL president. Lõpetas TÜ hambaarstina 2001. Töötab Tallinnas Merimetsa hambakliinikus ja Viru hambakliinikus ning Cardens hambakliinikus Tartus

Seotud asutustega:
· Cardens OÜ Jaani 20, Tartu, Tartumaa
· Kesklinna Hambakliinik OÜ Lai 10, Pärnu, Pärnumaa
· Kreutzwaldi Hambakliinik Kreutzwaldi 3, Tallinn
· Lasnamäe Hambakliinik OÜ Tähesaju 14, Tallinn
· Viru Implantoloogia Narva mnt.1, Tallinn